Фандъкова: През 2019 г. данъците в София, бяха едни от най-ниските в страната

За 10 години не предложих и не позволих да бъдат променяни основните данъци и такси. След промяната в закона за моторните превозни средства в края на 2018 г., през 2019 г. данъците, които плащахме в София, бяха едни от най-ниските в страната. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, след като Столичният общински съвет прие увеличаване на данъка за автомобилите.

"Направих две предложения, които бяха приети преди малко за промени в два местни данъка. Първото е за данъка за моторните превозни средства. Предложих увеличение на данъците за най-замърсяващите и най-мощните автомобили. Данъците, които плащат, ще бъдат на горната граница на формулата по закон. Автомобилите с Евро 5 и 6 остават с непроменени данъци. Всички говорим за чист въздух. Смятам, че това е най-логичната мярка. Увеличението на най-масовите автомобили ще бъде между 7 и 40 лв. годишно.", обясни Фандъкова.

„Вторият данък е за възмездно придобиване на имущество, който не се плаща от всеки гражданин на София. Причината за повишаването на този данък е увеличеното строителство, особено в кварталите на София и необходимостта да насочим повече средства за ремонти в кварталите – улици, тротоари и паркинги. Ясно е разпределението на тези средства“, заяви Фандъкова. Тя уточни, че вече е предложила проект за бюджета през следващата година. „Там се вижда ясно, че предлагам с 20 млн. лв. да се увеличат средствата за градски транспорт. Това включва пускането на третата линия на метрото, довеждащия транспорт, както и заплащането на водачите, защото няма как да пускаме нови автобуси, ако няма шофьори“, допълни кметът на София.

По думите ѝ второто ѝ предложение също е факт – увеличаване на средствата за ремонт на кварталите, като 10 млн. лв. предвижда да се разпределят директно към районните кметове, които да изпълнят с тях своите програми, а останалите 10 млн. да бъдат насочени централно, но отново основно за ремонт на основни квартални улици.

„Благодаря на ГЕРБ и Обединени патриоти, които подкрепиха тези мои предложения. Чух много мантри, полуистини и даже откровени лъжи в опитите опозицията да оправдае своите популистки политики. Никой политик не обича да вдига данъците, но за мен е по-важно да бъдем принципни“, подчерта Фандъкова.

Коментари

Задължително поле