“Джи Пи Груп” АД отличи най-добрите млади строители на Бургас

Дават пари на фирми пари за детски кът

“Джи Пи Груп” отличи млади строители от Бургас

КАТ спря от движение 40 камиона след масови проверки в цялата страна

Задържаха дрехи, парфюми и спортни обувки на ГКПП „Дунав мост“

Димитър Чобанов: Забавянето на България за влизане в чакалнята на Еврозоната не е фатално

Платена отпуска след 4 месеца стаж Повишат санкциите при повторно нарушение на работодателя за недеклариран труд

Министър Ананиев: Ако третирането срещу комари не се извърши през март, ситуацията става трудно овладяема

Директни самолетни полети между България и Хърватия започват от 1 май

Кметът на Стара Загора поздрави баскетболистките на „Берое” за спечеления трофей

Иззеха 300 стоки от магазин за дрехи в Радомир

Премиерът ще настоява в Брюксел за допълнително финансиране за по-слабо развитите райони у нас

Помагат на бизнес идеи в тютюневите региони 1500 възрастни с безплатен медицински преглед

В Пловдивско готвят протести заради винетка за 200-метров път

Прокуратурата повдигна задочни обвинения на трима руснаци за натравянето на Гебрев Бизнесменът преживял още четири други опита за покушение, два - в чужбина

Фандъкова: Софиянци имаме една от най-добрите води в страната

Тази криза показва, че колкото и забележки да имаме, ние сме направили достатъчно да притиснем концесионера „Софийска вода“ и за последните 10 г. се намалиха загубите на вода от 65% на 45%. Това каза пред „Канал 3“ кметът на София Йорданка Фандъкова относно критиките към концесионния договор с фирмата, която управлява водата на столицата.

„Договорът за концесията със „Софийска вода“ е сключен преди 20 г., много често съм казвала, че е сключен изключително неизгодно за София – в договора е проблемът и ангажиментите на концесионера, както и защитата на града. В годините, в които съм кмет, а и преди това при г-н Борисов, той предоговори, което става много трудно, никой лесно не се съгласява да се влошат неговите условия, той успя да предоговори – ставаше дума за инвестициите, тогава влизаше всичко в цената на водата, и кламерите минаваха като инвестиция. Над 10 г. вече е ясно написано в анекса какво са инвестиции – именно в инфраструктура, канализация и водопровод“, обясни Йорданка Фандъкова.

„После след преговори отново подобрихме концесионния договор с няколко важни промени, вкл. и начина на приключване на концесията, което не бе предвидено, като например и масива от информационните системи, който притежава „Софийска вода“, посочи тя, и подчерта, че при оценката на тези цифри трябва да „видим откъде тръгваме“.

„Тази концесия приключва през 2025 г., трябва да започнем да мислим и да разработим процедурата как ще се управлява водата на София след 2025 г., тема която е актуална за нас и за бъдещето. Думата „концесия“ стана мръсна дума заради лошия договор, а не заради факта, че частна фирма ръководи. Ако се премине към нова концесия, са важни условията и гаранциите“, отбеляза столичният кмет.

„Сега имаме нужда от много инвестиции, аз настоявам голяма част да се насочи към изграждането на канализация, проблем на София, за който сега вече привличаме и европейски средства. Регионалното проучване е готово, то ще ни позволи да привлечем около 400 милиона лева европейски средства“, обяви Фандъкова.

„Фактът, е че софиянци имаме една от най-добрите води в страната, бяхме в пречиствателната станция в Бистрица, показахме я чрез медиите на всички граждани – това е система в реално време да имаме информация за всеки литър вода в системата на София. Това не го виждаме в другите градове – модерна система, която позволява да се контролира водата“, каза тя.

Притеснения и страхове има, затова отидох там, за да покажа на гражданите, че и при най-малкия проблем, риск и дисбаланс, ще можем да спрем крана и да спрем подаването към Перник, решение, което бе взето“, увери Йорданка Фандъкова.

Йорданка Фандъкова отново потвърди, че за София „нямаме заплаха, че няма да имаме вода“. „Специално трябва да подчертая, че София се водоснабдява от язовир „Бели Искър“, но и от язовир „Искър“, в двата язовира има вода за години напред, планираме и връзка между двата водопровода.

Говорихме напоследък и за проучването на възможността за ползване на язовир „Огняново“, който не е на наша територия, имаме разрешение от държавата да увеличим възможностите пред София, за да сме готови за всичко при тези климатични промени“, изтъкна Фандъкова.

„Днес сутринта в яз. „Бели Искър“ е имало над 9 милиона кубични метра вода, а в яз. „Искър“ – 449 милиона кубични метра. Специалистите следят постоянно, за да може да се източва, ако нивата се покачват“, обясни кметът.

По думите й сега предстоят „най-тежките, най-трудните, най-големите инвестиции“ в канализацията на столицата, които възлизат на общо 600 милиона лева – от европейски програми и от собствено финансиране.

„Имаме план за действие в следващите години, ние сега подаваме заявката за тези 400 милиона лева, общо 600 милиона с нашето финансиране, на програмата за следващите години в този програмен период. Имаме план за кандидатстване за следващия програмен период, за да обхванем всички райони в София. Това са най-тежките, най-трудните и най-големите инвестиции в канализацията, като още преди това има много сериозни разходи за отчуждаване, защото трябва да сме осигурили общински терен, свободно трасе.

След това идва ред на канализацията и водопровода, като после трябва да се ремонтират улиците. Това са други инвестиции, това са изключително сериозни средства, работим много активно през последните години, изградили сме над 200 км мрежа, но, разбира се, има много населени места, крайни квартали без канализация, а пък в централните квартали имаме канализация на 100 г., която има нужда от подмяна. Задачите са много, работим с план, стратегия и дългосрочна визия за работа“, увери Йорданка Фандъкова.

За бюджета на София, който ще се обсъжда на сесията на 6 февруари, Йорданка Фандъкова изрично поясни, че общият размер на проектобюджета е „по-малък от общия размер на бюджета за миналата година единствено и само заради факта, че по-голямата част от средствата за метрото са разплатени, тази година пускаме в експлоатация третия метродиаметър“.

„Към различни програми и инвестиции от европейските програми средствата са целеви, над половината идват от европейски програми, ние продължаваме към всеки лев на софиянци да прибавяме по един лев европейски средства, те не идват лесно, контролират се. В бюджета имаме и много ясни два стратегически приоритета – активна работа в кварталите, улици, тротоари, училища, детски градини и градски транспорт“, изброи кметът.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.