Фандъкова: София има подобрения по всички показатели за замърсяване на въздуха, справя се по-добре от Брюксел и Милано

Снимка: Денислав Стойчев/архив

София няма проекти за намаляване замърсяването на въздуха от битово отопление, което е основния източник на фини прахови частици. Това се казва в доклад на Европейската сметна палата, който отправя сериозно критики относно политиката на града за качеството на въздуха. Институцията е направила проверка на мерките за прочистването на въздуха в Брюксел, Краков, Милано, София и Щутгарт.

По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ, от 2009 до 2016 г. София има подобрения по всички показатели за замърсяване на въздуха, като по някои от тях подобрението е повече отколкото в градове Брюксел и Милано.

"Нашата програма, която наричаме "100 мерки", защото тя надхвърля този брой, е много конкретна, няма позната мярка в европейски град, която да не е заложена и по която да не работим", коментира тя.

Докладът дава добра оценка по отношение на мерките, които са взети и за градския транспорт. Трябва обаче да се чете внимателно, а не само да се пишат заглавия върху него, категорична е Фандъкова.

"Ние вече имаме конкретна програма по отношение на битовото отопление и готови проекти, с които ще кандидатстваме по Програмата за околна среда. Подобрение - било то чрез отопление с екопелети или с продължаване на газификацията на домакинствата. Миналата година подменихме инсталациите на 22 детски градини и училища с възобновяеми източници, но най-трудно е с отделните домакинства. Нека хората да знаят, че когато се отопляват с по-евтини дърва и въглища, те отделят и по-малко топлина", каза още.

Миналата година предоставихме безвъзмездно на 30 домакинства печки с екопелети, правим и пилотен проект с филтри, резултатите предстои да видим тази година, допълни Фандъкова.

Кметът обясни, че два дни ние по-рано от Столична община знаят прогнозата за качеството на въздуха и с тази цел са въвели допълнителни мерки, част от които е т.нар. зелен билет, за да се ограничи движението на автомобилите, които замърсяват града.

Фандъкова коментира и големите ремонти по столичните улици и булеварди, и тяхното изпълнение на прага на новата учебна година.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Вече сме на финала по повечето обекти, движението по бул. "България" в отсечката между булевардите "Гешов" и "Гоце Делчев" вече е пуснато. Бул. "Васил Левски" ще бъде пуснат в навечерието на новата учебна година, също така бул. "Арсеналски" и ул. "Цар Симеон". Преди дни пуснахме движението по ул. "Каменоделска", до края на месеца работата по булевардите "Монте Видео" и "Пенчо Славейков" трябва да приключи.

Кметът увери, че около всички столични училища се извършва освежаване на пешеходните пътеки, подмяна на знаци, ремонт на улиците, както и малък ремонт, ако има появила се дупка на улиците около учебните сгради.

По проблема с велоалеите в София и недоволството от шофьорите, Фандъкова заяви, че е издала указание навсякъде, където има възможност, да се правят велоалеи. На теория всеки подкрепя идеята за повече велоалеи. В центъра на града обаче имаме тесни улици, сериозен трафик, трябва да се търси баланс. Най-добрите велоалеи са на платното, стига да има ограничения и обезопасяване, допълни кметът.

Фандъкова отговори на зрителски въпрос по повод изсечени дървета по време на ремонта на пл. "Славейков". Имахме нарушение на дървета и аз съм поискала най-високи санкции от фирмата изпълнител. За нарушение на дърво може да бъде въведена санкция от 50 000 лв. Нашата политика е всяка година в София да се засаждат 2000 нови дървета, обясни в заключение кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България