Фандъкова: София създава 40% от БВП на страната

Кметът на София Йорданка Фандъкова.

София създава 40% от Брутния вътрешен продукт на страната и осигурява най-високия стандарт с най-високи заплати в България. Това каза по време на конгреса на КНСБ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според нея нивата на заплащане в София са съотносими с тези в столиците на държавите от нашия регион. „Безработицата в града е около и под 3%. София привлича над половината от инвестициите в страната - 54%“, посочи Фандъкова.

По думите ѝ основен принос за това има финансовата политика на Столичната община, която се изразява в запазването на нивата на данъците и инвестициите в инфраструктурата.

„Затова ни помогна изключително много диалогът с нашите социални партньори. Като един от най-големите работодателите в страната, Столичната община осигурява работа на много хора в нашия град, като само за изграждането на третия лъч на метрото има назначени около 1800 души“, каза Фандъкова.

По думите ѝ инвестициите за подобряването на условията на труд са задачи, които стоят както пред синдикатите, така и пред институциите. „Със съюза на транспортните синдикати реализирахме специални програми срещу насилието над жени, работещи в градския транспорт“, съобщи кметът на София.

Фандъкова добави, че изключително активен и важен за Столична община е диалогът в сектор Образование. „Разкрихме нови 130 нови работни места за учители. В сферата на енергетиката имаме добър опит със сключването на колективен трудов договор. Надявам се и разчитам, че този социалният диалог ще продължи“, посочи Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес