Фандъкова: Изградено е видеонаблюдение около Джамията в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столична община има над 400 обекта, които наблюдава с общинската система за видеонаблюдение. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти, след срещата с представители на Националната асоциация на фирмите за охрана, предаде "Фокус".

"В района около Джамията, както и в други рискови зони изградихме видеонаблюдение. Това е системата, която помага както за превенция, така и за много бързата реакция", обясни Фандъкова. Тя припомни, че е настояла да има постоянни полицейски патрули и присъствие на жандармерия в централната градска част.

"Хората се притесняват, когато преминават покрай групи млади мъже, струпани на едно място. Затова е много важно в момента, в който се види подобно струпване да се реагира веднага и най-близкият патрул да се отзове", каза Фандъкова и увери, че това се прави и в момента. Кметът добави, че когато има повече хора, които да са компетентни и обучени, каквито са охранителите на частни обекти те биха могли да сигнализират много бързо, патрулът да се насочи и охраната да бъде по-ефективна.

"Така че взаимодействието между различни структури е от изключително значение хората да бъдат по-спокойни", подчерта Фандъкова.

Столична община има над 400 обекта, които наблюдава с общинската система за видеонаблюдение и 2000 камери“, каза кметът. Тази година увеличихме училищата и детските градини с 46, като в тях изградихме видеонаблюдение“, подчерта кметът на София.

"Заедно с НАФТСО Столична община би могла да увеличи капацитета на охраната в столицата", каза още Йорданка Фандъкова.

"Направихме съвместна среща с директора на СДВР ст. комисар Младен Маринов и председателя на Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана Александър Митев", поясни Фандъкова.

По думите й целта на срещата е да подобрят координацията на съвместната работа, да се увеличи капацитета за осигуряване на по-добра сигурност в столицата.

"Имахме много конструктивен разговор", подчерта тя. По думите й заедно с Асоциацията на фирмите за търговска сигурност и охрана Столична община би могла да увеличи капацитета на охраната в столицата.

"В тази асоциация участват компании, които извършват охранителна дейност на територията на целия град", обясни тя. На първо място на срещата е обсъден въпросът с повишаването на охраната на общински обекти. "Много от училищата, детските градини, обществените сгради и градски пространства след проведена обществена поръчка се охраняват от компании. Някои от тях са членове на Асоциацията", добави кметът.

Тя поясни, че ще продължат да се обсъждат критерии, които да гарантират, че само сериозни фирми с ангажименти към охранителите и съответното заплащане към тях ще участват, за да може след това да е налице и по-качествена охрана. "Втората тема, по която говорихме е по какъв начин охранителите на частни обекти могат да се включват доброволно в различни прояви, като реакции при кризи", поясни Фандъкова.

По думите й вече има готовност, че ще бъде разработена такава възможност. "Разбира се и при различни инциденти на улицата, или при сигнализиране и превенция на различни моменти. Особено в рисковите зони, каквито имаме в момента в София", подчерта кметът на София. По думите й предстои да бъде направен съвместен екип, който да подготви цялото взаимодействие в конкретика.

"Сигурността в София е резултат от съвместните усилия между общинските органи, СДВР и частните охранителни фирми." Това каза директорът на СДВР ст. комисар Младен Маринов след срещата с представители на Националната асоциация на фирмите за охрана.

"Срещата беше продиктувана от необходимостта да обединим усилия за постигане на по-голяма сигурност на територията на столицата", подчерта Маринов.

По думите му това, което съществува като сигурност на територията на София е резултат от съвместните усилия и добрата комуникация между общинските органи, СДВР и частните охранителни фирми. "Частните охранители са много по-многобройни от полицаите, които работят в София. При добро взаимодействие с тях постигаме по-високо ниво на информираност, а процесът е обратен - тях ги информираме за процеса на престъпната дейност и какви мерки трябва да вземат, за да засилят сигурността на обектите, които охраняват", обясни ст. комисар Маринов.

"Основната тема беше охраната на общинските обекти. В тях са включени училища, детски градини и детски ясли, където сигурността наистина трябва да е на високо ниво", подчерта Маринов. "Ще бъде изработен документ, който да подобри комуникацията и най-вече постоянния обмен на информация и обратната връзка при всички срещнати проблеми, за да се отстраняват бързо и да се подобрява нивото на сигурност", каза директорът на СДВР.

Маринов смята, че проведената среща ще помогне да се подобри взаимодействието и ще допринесе за по-голяма сигурност на територията на София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България