Нинова: Позицията ни по Истанбулската конвенция остава – няма да я подкрепим

Израел прие закон за нацията Арабският вече няма да е официален език в страната

Британските служби използват деца шпиони в операции срещу терористи и наркодилъри

Няма да екстрадират четиримата граничари в Турция Трябва да дадат обяснения

Белгия затвори въздушното си пространство заради компютърен проблем

Помощник на френския президент бил демонстранти

Вътрешният министър Радев: Опозицията разколебава действията на държавата за борба с чумата

КЗК спря продажбата на ЧЕЗ и Нова ТВ (обзор) Сделките са общо за близо 485 млн. евро

Румен Порожанов за чумата: Евтаназията се отлага заради ескалирането на напрежението

Хърватската президентка: Албанците са наши братя по оръжие

Министър Ангелкова след в Бургаско: Водата по Българското Черноморие е чиста

Путин нахока US критици на срещата му с Тръмп Определени сили в САЩ искат да жертват нашите отношения, каза руският лидер

Общинският съветник Иван Илиев пред „Труд“: Край на измамите с набирането на средства по улиците в София Глобяват шофьори, позволили да им мият стъклата по кръстовищата

Внесоха в спецсъда обвиненията срещу Румяна Ченалова

Наш рефер даде дузпа за игра с глава

Фандъкова: Столична община провежда четири скринингови програми

Снимка: Пламен Стоименов/ Архив

Столична община провежда и организира четири скринингови програми. Първото скринингово изследване, което общината финансира от 2015 година насам, е на млечната жлеза. Програмата осъществяваме в партньорство с няколко държавни и общински болници. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на провеждащата се в София Шеста международна научна конференция на Българската Асоциация по Медицинска онкология (БАМО), съобщиха от  Столична община.

Важно е, че в конференцията е отделено място на научна сесия за млади онколози и тя е посветена на темата за постижения в лечението на рака на млечната жлеза, каза в приветствието си кметът Фандъкова. Конференцията се организира от Българската Асоциация по Медицинска онкология и Българската Национална Асоциация по Онкология.

2018-06-16-%d1%81%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b3В програмата за скрининг на рак на млечната жлеза, която организира общината, изследването се извършва въз основа на клиничен преглед и ултразвук. Прегледите се извършват в Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология и Военно-медицинска академия, Първа АГ „Света София“, Втора АГ болница „Шейново“, както и Първа МБАЛ, Четвърта МБАЛ, Пета МБАЛ и Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания. Досега са прегледани и изследвани общо 16 361 жени от различни целеви групи като общинските училища и детски градини, социални заведения, културни институти, общинските транспортни дружества. В зависимост от случаите пациентите са насочени за терапия или последващо проследяване.

През септември тази година скрининговото изследване за рак на млечната жлеза ще продължи с обхващане на нови целеви групи. Ще бъдат включени медицинските специалисти от училищните здравни кабинети, детските градини и самостоятелни ясли и кухни за детско хранене.

Тази година общината започна и скрининг за рак на простатната жлеза на мъжете над 40 години от персонала на общинските транспортни дружества и от преподавателските колективи в общинските образователни институции. Програмата продължава до края на годината. Ще бъдат прегледани над 4900 души, като досега са преминали над 2000 души.

От началото на май 2018 г. съвместно със сдружение Национална асоциация за профилактика на белодробните болести и д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести, Столична община започна безплатни профилактични прегледи на бял дроб на жителите на столицата. За месец май са прегледани повече от 100 човека.

Предвижда се през септември за първи път да стартира скринингово изследване на щитовидната жлеза. То ще обхване преподавателските колективи в общинските структури на възраст от 20-45 години. Скринингът включва ехографски преглед на щитовидната жлеза и лабораторно изследване на тиреостимулиращ хормон /TSH/.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.