Фандъкова: Създаваме организация за разделно изхвърляне на старите дрехи в специални контейнери

Горенето на дрехи за битово отопление влошава значително качеството на въздуха, който всички дишаме. Затова създаваме организация за разделно изхвърляне на старите дрехи в специални контейнери. Така ще предотвратим повторното им събиране и нерегламентирано изгаряне. Това съобщи във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По мое предложение до края на 2018 г. такива специализирани контейнери за текстил ще се разположат на територията на Столична община и ще се обслужват от организациите по оползотворяване на текстил, казва Фандъкова.

През септември стартирахме пилотно събирането на стари дрехи и обувки в стационарни контейнери и мобилен пункт и за по-малко от месец събрахме 4,5 тона стар текстил. Част от дрехите бяха използвани от дизайнери, които създадоха специална модна колекция. Вчера тя беше представена в рамките на модния форум Green Fashion Days. Целта ни е да повишим вниманието на повече хора към значението от разделното събиране на текстилни отпадъци, както и към това, което всеки от нас може да направи, за да подобряваме качеството на въздуха, който дишаме, съобщава още столичният кмет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България