Фандъкова: Ще бъде направена проверка на всички нива, за да се установи причината за аварията с "Топлофикация"

Веднага, след като бъде възстановено топлоподаването в столичните квартали, ще бъде направена проверка на всички нива, за да се установи причината. Това заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя вече е възложила независима проверка от експерти от Техническия университет, за да установят действията на екипите.

Фандъкова е поискала днес на заседанието на Столичния общински съвет да бъде изслушано ръководството на "Топлофикация - София". Ще бъдат сезирани и компетентните органи по отношение на причините за аварията.

Ситуацията с инвестицията в "Топлофикация - София" е, че през годините на прехода не са правени никакви подмени на топлопроводи, каза още Фандъкова.

Късно снощи тя е проверила на място и без предупреждение работата на аварийните екипи на "Топлофикация София", които отстраняват пробива на магистралния топлопровод на бул. "Цариградско шосе".

"Проверих на място и без предупреждение работата на аварийните екипи на "Топлофикация София", които отстраняват пробива на магистралния топлопровод на бул. "Цариградско шосе". В момента екипите работят под земята и заваряват пробивите, които доведоха до спиране на топлоподаването към кварталите „Младост”-1, 1А, 2, 3 и 4, „Студентски град”, „Витоша”, „Дървеница”, „Мусагеница” и част от „Малинова долина”.

Директорът на ТЕЦ "София Изток" в момента е на място и контролира работата на своите екипи. В същото време по моя оценка ръководството на дружеството се забави с подаването на достатъчно и на актуална информация към гражданите, които от неделя са засегнати от аварията.

Факт е, че аварията е изключително тежка, но това не оправдава липсата на достатъчно подробна информация към гражданите. Затова поисках още във вторник дружеството да даде първия извънреден брифинг, на който да обясни причините за аварията и графика на работа.

По мое настояване утре на заседанието на Столичния общинския съвет ще бъде изслушан изпълнителния директор на "Топлофикация София" Георги Беловски. Освен това поисках и външни експерти да направят проверка на причината за аварията и на предприетите действията за възстановяване на топлоподаването." Това написа кметът на София на страницата си във фейсбук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България