На 16 юни 2019 да почерпят

Жена е в тежко състояние след катастрофа на столичния бул. „Възкресение“

1969 – годината, която промени света (ИНФОГРАФИКА)

„Ню Йорк Таймс“: САЩ са участвали в кибератаки срещу електроснабдителната мрежа на Русия

Блудницата Теодора – императрицата на Византия

Иран и ЕС са обсъдили ядрената програма на Техеран

Почти сигурното назначение на Лампард се бави заради компенсация от 4 милиона паунда

Пороен дъжд е наводнил улици в Благоевград

Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол Черноморска библиотека е създадена в музея „История на котвата“ в града

Малък самолет падна в река в Полша, пилотът е загинал (ВИДЕО)

Катастрофа затрудни движението на пътя Симитли-Банско

Кои са забравените малцинства на Балканите Представиха малкоизвестни факти, събрани от швейцарския журналист Цирил Щигер

Няма данни за пострадали българи при пожара на Халкидики

Инцидент при кацане на самолет със 175 души на борда в Русия

„Еуфория” с великолепната Валерия Голино Красавицата се пробва като режисьор

Фантазьори и самодейци профанизират астрологията Всички си чешат езиците с ретроградния Меркурий. Пощадете го!

Аз като астролог, но наивен Водолей, аха да си трупна вината, че оставям гладни горките социолози, сякаш партиите не ги хранят предоволно. Никой не им вярва на социолозите – факт, но и те комай не се стараят в правилното разчитане на обществените нагласи, за сметка на което запълват часове негледаемо телевизионно време. Ако съм обидила някой социолог, да ми прости.

В заглавието на дописката обаче има истина. Тъжна истина, разкриваща всеобхватното невежество в нашето общество, където е правило незнаещият, дори с висше образование, да крещи до премала колко е наясно с нещата, дори и когато хал хабер си няма от това, за което говори. Защо журналистът да прави изключение?

В интернет пространството малкото истинска астрология отдавна е удавена в блатото на имитиращите астрологично знание писания. Как лаикът да различи зърното от плявата? Това е нивото, до което лъжеастролози, фантазьори и самоуки самодейци успяха да профанизират тази перфектно точна наука след 1989 г. в България и да я превърнат в много повече “псевдо”, отколкото й се приписва. Истинската астрология обаче, тази, която изучавах в Япония през 1978-а, в Ню Йорк и от Линда Гудман, се оказа голям залък за нашенеца, за повечето от родните астролози, за обществото ни. И така, ден подир ден астрологията у нас беше изпростачена до разновидност на врачуването.

Болно ми е, но се примирявам, като перифразирам мъдростта, че и “Боговете не могат да се справят с невежеството на българина”. Примери да искаш. Всички си чешат езиците с ретроградния Меркурий. Хора, пощадете го! Всяка планета има своето обратно орбитално движение.

Повечето от тълкуванията какво ни носи ретроградността на Меркурий витаят между фантазията и еманацията на зловредната глупост. Не че политици не наливат масло в огъня на общественото празнодумство със заклинанието за Меркуриевата ретроградност, вместо да си мълчат.

И веднага хорът на самоуките астролози почва да им приглася. И се пръква някой човек по някоя си телевизия, разкривайки конспирацията как “Астрологът, който съветва правителството, избра не просто ретрограден, а стационарен Меркурий. Тоест планетата не се движи…” Леле, астрономите и астрофизиците – само за протокола Галилей, Кеплер, Тихо Брахе, Джордано Бруно – също са били астролози, сигурно са си докарали мускулна треска от смях на това неръкотворно прозрение. Дали планетата “ако не се движи” ще оцелее? Същият този човек впоследствие разбрах, че бил астролог, провидял божествена намеса, а не просто воля на народа в трикратния избор на един управляващ. Свещена простота. Какво общо има Бог с астрологията? Победата, успехът, даром на никого не се дава. Той трябва да бъде заслужен, затова практичният човек, където и да живее по света, си поръчва астрологичен план по дни и часове и го спазва месеци преди денят и квалификацията на доверения астролог да го увенчаят с очаквания резултат. Само глупакът се надява на случайността, победителят знае верния път, в зависимост от целта, дори години по-рано. Разбира се, този тип хороскопи никога не стават обществено достояние. Всичко друго е околоизборна шумотевица и слугински манипулативни хороскопи. За жалост по това социологията и астрологията си приличат. Мърша има навсякъде. Затова, когато астролог ви обяснява нечия победа с божествена намеса, не му вярвайте, че е астролог. Бог не се меси в делата човешки, още повече в астрологичните. Виж, Съдбата и Кармата, които имаме правото на свободна воля сами да управляваме, имат място в хороскопа.

Журналистката Бойчева очевидно няма високо мнение за “любителите на хороскопи”, каквото и да означава това лишено от съдържание словесно съчетание и е предубедена вероятно заради незнанието си по темата, че “те рядко се връщат към предвижданията на своите оракули, за да сверяват дали действителността е доказала предвижданията им”. Нямало било статистика, която да удостоверява процента познаваемост при отделните астролози. Ами да я бяхте направили, преди да пишете. За безброен път повтарям: астрологията не е оракул, не е гадателски метод, астрологията не “познава”. Астрологът изчислява и дава категорични отговори, защото астрологията е математика, облечена в думи, а висшето знание е достъпно за единици на Земята. Затова и истинската астрология си остава в полето на скритото от тълпите знание.

Сега за статистиката. Ако да бяхте била по-прецизна, щяхте да прочетете всичките мои астрологични отчети за изборите след 2005 г. в списанието ми “Кармичният кръг” или в сайта. Включително и за последните президентски и парламентарни и щяхте да се изненадате от абсолютната “познаваемост”, която не би могла да е следствие от гадаене. Дълбоко грешите в “скромното си наблюдение”, че “възходът на астрологията по нашите ширини се дължи на пропадналото доверие във всичко останало”. Не познавате вие, госпожо, душевността на нашего брата. Българинът по принцип не вярва на никого и нищо, включително и на себе си, и обича друг да му е виновен за несгодите, затова, като го налегнат, ходи на врачка, а не при астролог.

В блатото на невежеството
Само в блатото на нашето обществено невежество на някого би му хрумнало да замества социологически несбъдваници с астрологично глаголене. Хлябът им е различен, защото астрологията предначертава и планира развоя на събитията, социологията е следствието, удостоверяващо чрез “обществените нагласи” факта на сбъднатия астрологичен план по време на избори.

*Повод за този коментар на астроложката даде текстът “Как астролозите изяждат хляба на социолозите” от Милена Бойчева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Астрологията си е профанизация по начало

  2. „Джобна енциклопедия на мистериите“-книга от Милен Русков много пълно разглежда цялата „научност“ и на астрологията и на алхимията и всичките алабалистики.Освен, че се забавлявах с прочита и,след това даже не поглеждам хороскопи,алени,зодии и всички щуротии с претенции и за научност.Чини ми се,че все някога баламите трябва да секнат…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.