МВнР с препоръки във връзка с необичайните студове в САЩ

Задържаха двама души, заплашвали с покушение Макрон

Министър Горанов: Българинът не е готов достатъчно за солидарност

Разширяват обхвата на допустимите за саниране жилищни блокове

Литва размени агенти с Норвегия и Русия

Майкъл Блумбърг дава 100 млн. долара за рекламна кампания срещу Тръмп

Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

15 милиона лева от ЕС за детски кътове във фирми

Фантастиката вече става реалност (плюс инфографика)

Играта Го се играе с бели и черни пулове на шахматно поле с 19 реда и колони. Южнокореецът Ли Се Дол загуби от програмата “Алфа Го”, макар тя да не можеше да изчисли всички възможни варианти. Снимка АФП

Машина надви шампион в най-сложната игра – Го
Колите без шофьор са на една ръка разстояние

Измина още една година, през която истории от научната фантастика или прогнози на футуролози станаха реалност или започнаха да се сбъдват.

През 2016 г. един от най-горещите дебати сред специалистите бе за изкуствения интелект – доколко да бъде развиван, дали да му бъде дадено правото да натиска спусъка на оръжия, колко работни места ще отнеме при комбинирането с роботи, включително при използване на таксита и камиони без шофьори. Част от тези технологии не само се разработват, но и се изпитват. А за силата на развитието в тази област красноречиво говори фактът, че разработена от “Гугъл” програма разби най-титулувания шампион в света в стратегическата игра Го.

Комбинациите в тази китайска игра с 3000 години история са число със 170 нули, повече от атомите във видимата Вселена. При съвременните компютърни мощности няма как да бъдат изчислени всички варианти, както е при шаха например. Затова програмата “Алфа Го” по нов начин използва “интуитивен” изкуствен интелект и победи с 4:1 южнокорееца Ли Се Дол (33 г.). “Извинявам се, че не отговорих на очакванията на много хора. Но се чувствам някак си безсилен”, заяви унилият Ли, който се надяваше лесно да надвие програмата. Нейните създатели казват, че са използвали широкоспектърни методи, които могат да бъдат приложени за разрешаване на много други проблеми. Те сметнали, че подход, наподобяващ човешкото мислене, ще е по-ефективен в Го, отколкото грубата изчислителна мощ, която в случая с тази игра не е от голяма полза.

Силно разработван вариант на изкуствен интелект, който е на път да бъде приложен в практиката, е колата без шофьор. Въпреки че не позволиха на компанията “Юбер” да тества такива таксита в Калифорния, подобни изпитания започна друга компания в Сингапур. В същото време няколко гиганта в производството на камиони правят тестове на такива возила без шофьор по определени маршрути.

Развитие на мозъчно-компютърни интерфейси
Все по-успешно превръщат мисли
в действия

Парализираният Иън Бъркхарт движи пръстите си, за да играе Guitar Hero.
Парализираният Иън Бъркхарт движи пръстите си, за да играе Guitar Hero.

През изминалата година бе направена голяма стъпка в развиването на мозъчно-компютърните интерфейси. Екип на центъра “Дюк хелт” разработи безжична връзка, позволяваща на маймуни (макакус резус) да контролират роботизирана количка с мисли.

Изследователи в Холандия успешно тестваха мозъчен имплант, позволяващ на пациентка в последен стадий на амиотрофична латерална склероза (болестта на Лу Гериг) да изпраща послания със скорост 2 букви в минута, като си представя, че мести дясната си ръка и посочва символи върху екран. Учени от “Джон Хопкинс” показаха система, с която човек мести отделни пръсти на ръка протеза с мисъл. А в Бътел мемориал инститют разработиха мозъчен имплант, с който мъж с парализирани крайници раздвижи пръстите, за да играе видеоиграта Guitar Hero. Това стана чрез устройство, приличащо на ръкав, от което с импулси по жици се стимулира съкращаването на специфични мускули на ръката в реално време.

Маймуни макакус резус насочват с мисли роботизирана инвалидна количка към поднос с храна.
Маймуни макакус резус насочват с мисли роботизирана инвалидна количка към поднос с храна.

Първо бебе с ДНК от трима родители
С новия метод хора с генетични заболявания могат да имат здрави деца

42_3

Първото в света бебе с трима родители се роди в Мексико с помощта на US учени, съобщи сп. “Ню сайънтист” през септември – 5 месеца след раждането.

Момченцето е заченато благодарение на техника, наречена “митохондриално донорство”. Тя е забранена в САЩ заради етични спорове, но не и в Мексико. Целта била да се предотврати наследяването на генетично заболяване от майката – синдром на Лий, нанасящо тежки поражения на нервната система. Заради него родителите – мюсюлманска двойка от Йордания, не могли да имат здраво дете почти 20 години. Жената помятала 4 пъти и изгубила две деца.

С новата техника US екипът отстранил причиняващата заболяването ДНК от майчина яйцеклетка. Здравата ДНК била прехвърлена в донорска яйцеклетка, която след това била оплодена. Създадени били 5 ембриона, от които само единият се развил нормално. Родилото се бебе носи ДНК от двамата си родители и от донорската яйцеклетка.

Стъпка към
термоядрен синтез

Получената плазма от водород бе с температура 80 млн. градуса.
Германски учени от института “Макс Планк” използваха през февруари експериментално устройство за термоядрен синтез за създаването на водородна плазма. В него импулс от 2 мегавата микровълнова енергия бе изстрелян към облак от водород, който се превърна в изключително разредена водородна плазма. Тя просъществува само част от секундата, но достигна температура 80 млн. градуса. Станалото наподобяваше процесите в Слънцето. Експериментът се смята за стъпка към осъществяване на безопасен, контролиран и устойчив термоядрен синтез, обещаващ евтина енергия.

Редактиране
на генома
През 2015 г. китайски учени съобщиха, че за първи път са модифицирали ДНК на човешки ембриони, а тази година друг китайски екип го направи отново. Чрез използване на техника за генетично редактиране, наречена CRISPR/Cas9, те вкараха ген за резистентност към ХИВ, какъвто имат някои хора. От 26 ембриона само 4 били успешно модифицирани, но и при тях не всички хромозоми имали желаната мутация (запазили стария ген), а в други се стигнало до нежелани мутации. Ембрионите били унищожени след 3 дни. Подобен бе резултатът и при опита за заместване на ген, отговорен за бета-таласемията, през 2015 г.

 

4243.indd

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Fantastikata e Gospodnia intelekt. Teparva nadnikvame v tainite na Bozhestvenoto tvorenie i razbirame che vsichko sozdadeno e sovarsheno. Neka parvo vozdadem hvala na Tvoretca, i vseki edin ot nas da orkrie i razvie darenite ni talanti i da sledvame Negovite instrukcii.

    1. Фанатик тъп, заври си тоя творец отзад.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.