Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Дронове могат да заместят пчелите

Силите за специални операции на България и Македония със съвместно учение през май

Пиян вокалист на „Кикимора” провали грандиозния концерт във Велико Търново със Старозагорската опера Публиката напуска залата по средата на „Children in Time“

Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

Промените в Закона за горите отложени от правната комисия в НС Депутатите извадиха точката от дневния ред с аргумента, че корекциите трябва да се гласуват първо в Комисията по земеделието и храните

Фармацевтичното лоби гълта 30% от всички пари за здраве

Над 30% от всички публични разходи за медицинска помощ в България, се плащат за лекарства. За сравнение в развитите държави, където нуждите от медикаменти са добре обезпечени, тези разходи заемат максимум 18% от всички харчове за здраве. Категорично става въпрос за фармацевтично лоби, коментираха пред „Труд“ мениджъри на големи столични лечебни заведения.

Около 1,1 млрд. лева се очертава да бъде сумата, похарчена за медикаменти у нас през 2016 г. при общи разходи на НЗОК през цялата година 3,4 млрд. лв., съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). От тях преките разходи са 930 млн. лв., а непреките – през разходите на лечебните заведения – са поне 200 млн. лв.

В същото време лекарствената ни политика не е адекватна, тъй като похарчените публични средства покриват едва 23% от всички разходи за лекарства, а в развитите държави реимбурсирането е между 60 и 80%, сочат данни на Евростат за 2014 г.
Цените на лекарствата в България са сред най-ниските в ЕС заради въведения със закон механизъм на ценообразуване. Колкото по-ниска е цената на лекарството у нас в сравнение с другите страни, толкова по-висока е печалбата, ако се купи тук и се продаде там.

НЗОК дава от бюджета си все по-малко за медикаменти. Така при еднакви други условия, колкото по-малко плаща касата, толкова повече доплаща болния от джоба си, категорични са от ЦЗПЗ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Последните 20 год ни прави впечатление, че лекарствата са скъпи и не така качествени, в смисъл сериозни странични ефекти. И това според мнението на много хора, вкл и нашето, се прави, за да се акомодират драг корпорейшъните, едни от най-богатите в света. Верно е, че много от добрите български лекарства бях изхвърлени и на тяхно място се появиха скъпи и вносни (от драг, корпорациите лекарства) и слабокачествени болникарства. И не само в България. В канада напр. рекламираха едно лекарство против главоболие и ние решихме да го вземем. Като видяхме страничните му ефектс бяхме шоке – едно от тех беше ….ГЛАВОБОЛИЕ:)))) хахахаха..Затуй, ако глава боли, при минус 25-35-40 С през зимата се случва, пием билков чай и аспиринче:))) Приятен ден:)!

  2. Kато почнем да плащаме по няколко хиляди здравни осигуровки и респ. по 2 бона дневно в болница, % на парите за лекарства ще стане като в развитите демокрации…

    1. Безплатното здравеопазване всеки може да го види в руския сериал – Стажанти. Корупция, безхаберие, некадърност, лекарите пушат в болницата и не знаят как да лекуват, та винаги има един дядя Путя, които да ги поучава, като при това се държи арогантно, а решенията му не са основани на логика, а на емоции и моментно състояние. Да ти пикам на путинофилията! Аааа… Щях да пропусна – главния лекар може и нищо да не отбира от медицина, но може да назначи детето си и да го покрожителства. На всичко отгоре сексизмът избива от всеки ъгъл, да не говорим за фобиите и филиите на братушките….

  3. Dami i gospoda ako ot ovchar stava naroden predstavitel.i zdraveto shte peodiljava da poskipva.Zdravnata politika triabva da mine v ricete na hora znaeshti i mojeshti.

Отговорете