Елена Йончева: Моят свекър е управител на къщите, но преди да познавам това семейство, така че това е абсурдно

Китай демонстрира военноморска мощ Показа за пръв път най-новия си ескадрен миноносец

Вижте най-големите лафове на Емо Чолаков Дългогодишният водещ на БТВ напуска ефира на телевизията

Доналд Туск и Ангела Меркел разговаряха по телефона с Володимир Зеленски

Мехмет Акиф Алакурт ядоса турските жени

Бизнесът срещу саботажа на зимния туризъм Не можем да очакваме хората да се върнат след 4 часа чакане на лифта, категоричен е зам.-председателят на КРИБ проф. Николай Вълканов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 април 2019

„Хемус” задминава Плевен след 3 години (обзор)

Сантра стана телевизионна водеща

Велико Търново домакинства националната дискусия „Общини БГ 2030“

Валентин Николов: В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“

Родител 1 и 2 в бланките за забавачка в София (обзор) Полетата бяха променени отново на “майка” и “баща”

Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лева до 25 април

ГЕРБ отстъпиха за адвокатските доноси

Проф. Румен Гечев: Проблемът на днешното управление не е в 10 или 30 апартамента, а че има милиардни загуби от нереализираните проекти

Фаталната запетайка Комисията „Грипен“ си изкриви душата

руски изтребител

Нека си поговорим за изтребители и за една комисия. Но преди това чуйте следния виц. Вървял един по тъмна дома и го срещнали трима бабаити. Поискали му цигара. Дал им. Поискали му огънче. Извадил кибрит и им запалил папиросата. „А, запалка имаш ли?“, попитали настървено юнаците. Бръкнал в левия джоб и извадил запалка. „А защо не е от слонова кост?“, още по-кръвожадно го погледнали бабаитите. Мъжът бръкнал в десния джоб, извадил и запалка от слонова кост. И нея им дал. „ Твойта мама, ти защо си убил слона!“, ревнали бабаитите. И бой. Спукали го от бой. Въпреки, че направил добро, като ги почерпил с цигара. Та така и в казуса с новите изтребители за армията. У нас няма угодия за нищо. Експертната комисия, която извърши класирането на трите оферти, достигнали до крайната права, дори и да беше направила чудеса, пак щеше да отнесе парламентарен пердах. Дори и да беше уредила да получим абсолютно безплатно самолети с въоръжение плюс обучение на състава, плюс поддръжка, чисто нови, последен писък на технологията, пак щеше да изяде политически шамари.

Сега в случая няма да стане дума за това кой от трите предлагани типа изтребители трябва да изберем, за да не ме обвинят в лобизъм. Мисълта ми е за друго. Ако прочетете внимателно доклада на временната парламентарна комисия „Грипен“, ще се шашнете от бюрократичния език, от стотиците факти, данни и заключения. Целта вероятно е да се объркате, за да не зададете логичния въпрос – какво толкова се е случило? Защо е тази драма и истерия? Защо дузина депутати цяло лято преливат от пусто в празно, вместо да свършат общественополезна работа. За да констатират накрая, че конкурсът бил опорочен. Ами то се знаеше, че точно това ще кажат. Комисията бе създадена на театрален принцип- щом на декора виси пушка, в сценария на постановката е отредена ролята й задължително да гръмне. Очаквал ли е някой наивник крайното заключение на депутатите да е, че всичко е „о,кей“?

Оказва се, според временната парламентарна комисията и нейният председател, че тогавашният командир на ВВС, а сега президент, ген. Румен Радев, е променил своеволно методиката, като е вкарал задължителен критерий за разсрочено плащане, който преди това бил основополагащ. Пък после станал задължителен. Схващате ли някаква разлика, защото на мен ми се губи? От чиновническите еквилибристики в доклада, които носят вода от девет дерета, на човек може да му побелее косата. Смята ли някой, че един генерал може сам, своеволно, да реши кардинален въпрос, който е прерогатив на най-високо политическо равнище. На 12.12.2016 г. тогавашният военен министър Николай Ненчев от кабинета „Борисов-2“ в оставка праща искане за предоставяне на оферти до трите предложения в късата шортлиста, утвърдена от парламента. В него фигурира изискването за разсрочено плащане. Под документа би следвало да стои Ненчевия подпис. Това изискване е съгласувано с тогавашните министри на икономиката и финансите Божидар Лукарски и Владислав Горанов. Последният и сега е министър и ако е мъжкар, да каже честно дали е така. Ето питам го – има ли България 1,5 млрд. лв., които да извади и да плати кеш за изтребителите. Нека отговори честно.

В решението на парламента, което приема предложението на МС, подписано от премиера, на стр. 25 в т. 5. 2 за начини на плащане е записано: „След проведеното съгласуване се предвижда плащането да се осъществи като комбинация от авансово плащане и плащане след доставка за период от 6 год., с примерно разпределение на плащанията, както следва:“. И се посочва за коя година колко средства трябва да се дадат.

В доклада на временната комисия на стр. 23 обаче се сочи друго: „Обяснението дадено от председателя на БУП /борд за управление на проекта/ по време на заседанието на 14.09.2017., че това е записано като изискване в ПИР /проект за инвестиционен разход/ не издържа на проверка – в т 5. 2 е записано, че схемата за плащане е примерна“. Ако дадете оригиналното изречение, прието от парламента, на прогимназиална учителка по българки език, ще ви каже, че запетаята се отнася за годините, а не за начина на плащане. Това показва елементарният синтактичен разбор на това сакрално изречение. Но явно граматиката трябва да се знае, дори и от тези, на които сме гласували довери в парламента. Ето така дали заради погрешно разтълкувана запетая, спорят историци и литературоведи, е бил пратен на разстрел гениалният Вапцаров.

Иска ми се да опровергая и някои твърдения, изговорени на най-високо политическо равнище от управляващите. Служебното правителство решило сделка от 3 млрд. лв. Нито едното, нито другото е вярно. Служебният кабинет само подреди офертите, не е подписвал договор. Сегашният кабинет ще направи това. Той може да избере, която си иска- от първата до последната, без да се съобразява с класирането. Това е негово право. Но затова се иска мъжество за поемане на отговорност. Да не се окаже, че това качество е дефицитно у сегашните ни управници. Стойността на проекта била 3 млрд. лв., защото не се предвиждало въоръжение, гръмко заяви премиерът. Какъв ужас! Под документа, внесен от неговият втори кабинет в парламента и гласуван от мнозинството на ГЕРБ на 2 юни 2016 г., стои неговия подпис. Та на 25 стр. там е записано, че цената на проекта е 1,5 мрд. лв. и включва и въоръжение. В тази посока бяха офертите. И накрая – служебното правителство на Радев подменило военните експерти от комисията за избор на нов изтребител. И това не отговаря на истината. Нито един не бе пипнат.

 

Остава ли ген. Цанко Стойков на поста?

Сегашният командир на ВВС ген. Цанко Стойков обмислял да се оттегли от поста, като имал желание да отиде военен аташе в знакова столица. Причината била, че се е отвратил от политическата истерия около проекта за нови изтребители за армията. Подобен слух броди от известно време в мраморните коридори на ул. “Дякон Игнатий” №3. Близки до генерала отричат това да е така, позовавайки се на негови думи. Дали генерала ще остане или ще се отдаде отново на военната дипломация слек като бе аташе във Вашингтон, ще видим. Колегите знаят генерала като скромен и етичен човек. Факт е, че пред временната комисия той не си изкриви душата и описа обстоятелствата такива, каквито са.

Още по темата

  1. Комисията „Грипен“ връща назад процедурата за придобиване на нов изтребител

  2. Бойко Борисов за НАТО и Русия, президента Радев и самолетите „Грипен, „Дунарит“, Корнелия Нинова и „Цанков камък“ (ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ, ВИДЕО)

  3. Бойко Борисов даде указания за изтребителите: Като се купува, барем да е ново (обзор) Американският посланик Ерик Рубин: Гледайте способността на самолетите

  4. Каракачанов призова да не се предрешава въпросът за избора на нов изтребител

  5. Капитулира ли консенсусът в отбраната? Политическата конфронтация взриви решенията на КСНС

    От
    Изображение на Спирдон Спирдонов
  6. Има ли мъжкари в кабинета “Борисов-3”? Армията не е виновна, че полицията е „гола и боса“

    От
    Изображение на Евгени Генов
  7. Президентът: Доживяхме Цветанов да обвини Швеция в корупция Войната между ГЕРБ и Радев се разгаря Герджиков завещал на Борисов особена папка

  8. ГЕРБ атакува президента Радев за решението за изтребителите „Грипен“, предлага временна комисия

  9. Каракачанов изтегля доклада на Янев за отбраната Военният министър призна, че лансира само своя идея без да я е консултирал с президента

  10. „Грипен” и F-16 ще се борят да влязат в строя на бойната ни авиация Без политическа стабилност няма изтребители

    От
    Изображение на Спирдон Спирдонов

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

  1. Това “ БУП “ и “ ПИР “ ми звучат също като “ КИФБАНГЕВРЕКСНАБ“ или “ МЪЖ ДАМДЕТСПЕЦМОД “ ! Другото всичко е ясно !

  2. Толкова приказки и грешни пари за няколко самолета , които с една ракетна установка можеш да ги свалиш за нула време.И няма да струва 1,5 милиарда.

  3. Евгени Генов ако иска да обори парламентарната комисия, нека започне със заключението и, а именно, че условието за разсрочено плащане е препоръчително. Вкарвайки го в графата на задължителните, настоящият президент е изключил от състезанието всички останали без Грипен. Това никой няма да го направи за черните им очи!
    Та мазновато, ама блудкаво сте сготвил чорбата, г-н Генов!

  4. Много хубаво го е написал Евгени Генов, но да има кой да го прочете и да му обърне внимание. А кое е задължително и кое не може да каже г-н Горанов. Всичко друго си е чешене на езици. Как все фенове на Ф-16 излизат из медиите и нито един на Еврофайтър и Грипен?!

    1. Божин, много правилно си написал, че г-н Горанов НЯМА ПРАВО да казва кое е задължително и кое не. Само не си уточнил, че и г-н Радев няма това право.
      НО ГО Е НАПРАВИЛ, като е включил препоръката при задължителните.
      Толкова ли си тъп, че не проумяваш – САМО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ има право да определя препоръчитените и задължителни условия!
      Г-н Радев майсторски е финтирал другите кандидати, за сметка на Грипен с един прост ход – вместо препоръчително, условието за разсрочено плащане е записал ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Това никой няма да го направи без пари, дори и вие. Защо Матросовствате на Радев? Каква е вашата изгода да наричате черното бяло?
      И в заключение – не съм никакъв привърженик нито на F-16, нито на МиГ 29, нито на който и да е БОЕН самолет. Според мен малка държава, като България няма нужда въообще от армия, а от жандармерия и няколко МЕДИЦИНСКИ вертолета. Парите за военна техника са хвърлени на вятъра пари, при това – колосална сума. Но това е друга тема.

  5. Искав ГРОБ и тиквуня да спечелят и следващите и по-следващите избори. И да имат пълна власт над всичко в държавата.
    И да правят каквото преценят, с когото преценят и както си искат.
    Да тогава в държавата ще са останали само техните избиратели, всичко друго ще е или навън или смачкано под ботуша на гроб.

    Искам официален език в държавата да стане езика на г-н Сорос , а той самият да бъде избран за Председател на Народното Събрание.

    Амин, дай Боже !

    1. Председател на Народното събрание е почетна длъжност, реална власт няма. Колкото избирателите дето само те щели да останат: нали твоите събратя путинските тролове обясняват колко много българи били русофили. Те къде ще останат и за кого гласуват? Нещо не се връзва безуспешния ти опит да си духовит.

  6. Два въпроса върху поръчковата статия:
    1. Какъв е проблема. Комисията връща проекта. Ако Грипен е бил избран с право пак могат да го изберат. Защо е тоя рев сега?
    2. Как така спечели точно компанията за която се знае, че раздава най-тлъстите подкупи.

  7. АЗ ПАК СЕ ПИТАМ :ЗАЩО БСП-КОМУНИСТИ И ПРОЧИЕ И НАЙ ВЕЧЕ РУСОФИЛИ ИСКАТ НЕПРЕМЕННО ДА СИ КУЛИМ САМОЛЕТИТЕ НА ШВЕДИТЕ ?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.