На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Фахрадин Фахрадинов: Правя спектакъл за пишман терористи

– Фахрадин, ти стана известен със сериала “Забранена любов”, но в последните години се занимаваш и с продуциране. Над какви нови проекти работиш в момента?

– Два нови проекта – единият е комедия на български автор, която искаме да започнем през май с Тони Минасян и Мариан Бачев. Другият е по-мащабен и е за шестима пишман терористи в Америка, които искат да взривят Ниагарския водопад. Това е особена тема, но разказана много умело от автора на известни комедийни сериали Дейвид Холщайн. Бих искал да съберем сериозен екип за тази постановка, но трябват много средства и това ни бави.

– Наистина темата е по-деликатна, това не те ли притеснява?

– Не, но имаше доста дърпане от колеги. Като разберат, че става въпрос за терористи, и казват – чакай, тук да не засегнем някого! Разбирам ги. Иначе аз и като копродукция се опитах да реализирам този проект, но директорите на театри също се пазят. Освен тези два проекта в момента се занимавам и с концерт-спектакъла “Бог Рок”, в който на сцената сме заедно с Филип Аврамов-Фицата, Калин Вельов и Севинч Ибрахим и в него звучат много емблематични парчета на “Нирвана”, “Уайт снейк”, АС/DС, “Куин”, Джо Кокър… Днес ще го играем във Варна, а на 22 април сме в “Сълза и смях” с постановката “Аудиенция” с големия Филип Трифонов и режисьора Николай Гундеров, която е по текст на Вацлав Хавел.

Винаги елегантен
Винаги елегантен

– Умишлено ли страниш от светлините на прожекторите в последно време?

– Смятам, че като се появя, трябва да има нещо, което да кажа, както е в момента. Иначе в киното последно снимах през 2015 г. – в една голяма турска продукция “Али Баба и седемте джуджета” на режисьора Джем Йълмаз, който работи и с Ръсел Кроу. В него играех агент и премиерата там беше с червени килими и в зала за 8000 души.

– Коя е най-трудната част в това да си продуцент?

– Да открия партньори, които да инвестират в изкуство. Явно не съм стигал до правилните хора през годините. Впрегнах се сам, просто в един момент яхваш метлата и действаш, защото иначе, ако трябва да ходиш да се молиш по офиси и компании, хабиш ценно време и усилия. Човек, ако иска, може и сам, въпрос на желание.

– Спектакълът, който продуцираш – “Горката Франция”, се играе при пълни салони вече седем години. На какво се дължи този нестихващ интерес?

– На текста преди всичко. Но и не само, защото той е правен и преди това от други колеги от държавни театри, като и там е имал успеваемост, но не повече от година-две. “Горката Франция” е първият ми проект като продуцент. Изключително смешна комедия, която обаче засяга и много социални и общозначими теми, като разприте в семейството, хомосексуализма, отношенията баща – син. Има и много послания, които остават в теб, след целия този смях и забава. В спектакъла сме заедно с Катето Евро, Сашо Кадиев, Сашо Дойнов и Анелия Луцинова. На 28 април ще го играем отново в “Сълза и смях”.

Фахрадин и половинката му Вероника Еленкова
Фахрадин и половинката му Вероника Еленкова

– Лили Иванова е идвала няколко пъти да гледа този спектакъл. Споделяла ли е какво я привлича в него?

– Да, тя е идвала седем пъти да ни гледа и винаги след спектакъл се обажда лично по телефона на всеки от актьорите. Лили е споделяла, че е възхитена и това е нейният любим спектакъл. Харесва й лекотата, с която се играе, и лекотата, с която е поставен от режисьора.

– Ако трябва да продуцираш пиеса за България, а не за Франция, как би я озаглавил?

– Пак така, но бих намерил начин да направя заглавието да е по-продаваемо. Например “България – страна на неограничените възможности”. С Пазарджишкия театър сега направихме “Премиер за един ден” от Венци Кулев. Това е постановка, в която се засягат точно темите на съвременната действителност, включително за риалити форматите, както и всичко онова лесносмилаемото, което виждаме по тв екраните, бълващи всякаква информация – нужна и ненужна, и които ни ангажират с това, което те налагат – как да се обличаме, какво да ядем…

– Има ли някой роден политик, на когото симпатизираш и би искал да видиш като премиер за повече от един ден?

– От познатите политици не виждам човек с качества. Един премиер трябва да е преди всичко воин, да може да управлява, но преди всичко да защитава страната и народа си и отстоява правата му. Наистина не виждам политик с тези качества. В съвременното образование липсва идеята за по-висши цели в живота и духовно образование. Един лидер трябва да притежава качества като смирение, да е много търпелив, да е честолюбив, да защитава, но и да разчита на хората около себе си. Съветниците му също трябва да имат стабилна ценностна система, която би рефлектирала в обществото. Един такъв лидер трябва да ни учи с личния си пример, но в момента няма такъв.

Фахрадин е последовател на бог Кришна.
Фахрадин е последовател на бог Кришна.

– Ти си живял и в чужбина. Защо реши да се върнеш в България?

– Не съм живял постоянно в чужбина, а съм оставал за по няколко месеца в Америка и Русия. Имах идеи и в двете страни да се установя и да продължа обучението си като актьор, но явно така е трябвало да стане. От Америка ме върна “Горката Франция”, защото точно беше планувано да започне да се играе. Иначе в Ню Йорк ме бяха приели в “Атлантик академи”, но избрах да се върна, защото съм човек, който като започне нещо, го довършва, а вече бяхме посели семената. Явно неслучайно останах тук и сега имам прекрасна съпруга и прекрасно момиче, няма случайни неща. България е прекрасна страна. През 2016 г. снимах един документален филм в Щатите – “България в четири сезона”, който показва родината ни в много хубава светлина и акцентира върху богатата ни история. В него участват и големи наши спортисти като Йордан Йовчев, Армен Назарян, Петър Стойчев и други. Сега предстои да се излъчи в доста страни.

– Какво ти се е налагало да работиш, преди да станеш актьор и продуцент?

– Аз работя от 13-годишен. На 13-14 продавах дини, а като по-малък, на 10-11, продадох лука от градината на баба, за да й купя червило за рождения ден. Бях го направил на няколко връзки и го предлагах пред портата й. (Смее се.) Винаги съм инициирал работата си, гледал съм да не завися от никого, такава ми е природата – правя така, че аз да създам нещо, с което да се ангажирам.

– Има ли истина в това, че пушиш марихуана?

– Пуших преди известно време, вече не. Не пия и алкохол, не правя непозволен секс, не ям месо. Това са принципи от Шрила Прабхупада – духовен учител от Индия, който оставя ведическото знание в съвременния западен свят. Преди пушех марихуана и си мислех, че това дори ме приближава към Бога, защитавах тази теза и смятах, че тя е полезна. На грубо ниво може би е, но осъзнах, че е по-скоро пагубно за духовното ни развитие. Упойващите средства, каквито са и цигарите, са вредни, те не са лек и ни ангажират с нисшите енергии. Те не са нещо, което може да култивира в теб позитивизъм, просперитет и спокойствие.

– Ти си харесван мъж. Имал ли си забавна случка с твои агресивни почитателки?

– Имал съм, но човек се учи някак си да парира ударите като успешен боец на ринга. Преди години е имало ситуации, при които млади момичета са се събличали голи в колите си и са ми показвали гърдите си, като ме видят. Хубаво, но тази гръд по-добре да я пазят за мъжа на живота си, а не да я раздават така просто на вересия, на килограм.

– Участвал си в сериала “Забранена любов”, който беше много успешен. Ти самият имал ли си забранена любов?

– Чак забранена – не, но когато бях на 18 години имах една приятелка на 16 и техните имаха възражения, че съм от турски произход, а тя е българка. Те не приемаха връзката ни и се налагаше да я прикриваме, явно това не е бил нашият път и след време се отклонихме един от друг.

– Друг път усещал ли си по-особено отношение заради произхода и името си?

– Никога не съм усещал дискриминация, въпреки че е възможно да е имало, но не съм имал такава настройка. Майка ми ме е закърмила от малък с вяра в Бога и вяра в духа, в това, че аз не съм това тяло, а имам духовна природа, която е вечно свързана с Бога и временно съм тук на земята. Това са уроци, които трябва да преживея, и затова не съм се ангажирал с националността си и с това какъв съм роден – важно е какъв се изграждам, като човек и личност.

– Какво търсиш у една жена и с какво те привлече съпругата ти?

– Когато срещнах съпругата си, тя ме привлече с едно спокойствие и сигурност, които излъчваше, а преди това не ми се е случвало да имам подобно усещане при запознанство с други жени. Имах едно такова чувство, че с този човек съм започнал нещо в миналото, може би в минал живот и то още не е довършено, и двамата имаме едно допълване, цялост. Впоследствие ми стана съпруга и ми роди рожба.

– Как те промени бащинството?

– Винаги съм се старал да съм отговорен човек, защото ако не си, няма как да оцелееш на пазара като мениджър, а сега станах с една идея още по-отговорен към семейството и дома. Преди си мислех, че можем да живеем на квартира, но в един момент, като се появи детето, осъзнаваш, че искаш да му дадеш – да има дом, въпреки че осъзнавам, че всичко е за временно ползване. Ние не сме собственици дори на телата си, които си мислим, че ни принадлежат. Осъзнаваме го в момента на смъртта, че дори телата ни не ни принадлежат, а какво да говорим за други, по-отдалечени сетивни обекти. Сега за мен на преден план са детето и съпругата ми, а преди не съм усещал това.

– Какво означава името на дъщеря ти – Нараяни, както и твоето – Фахрадин?

– Нараяни означава “Свръхдушата в сърцата ни”, това е аспект на Бога. Съпругата ми хареса това име, докато четеше книга за Кришна, и не мога да бъда по-щастлив, че дъщеря ни се казва така. А моето име има две значения – “красиво слънце”, както и “почитание към Бога”, второто ми го казаха едни сирийци преди години.

– В какво вярваш?

– Следвам вишнава културата и практикувам бхакти йога. Бхакти йога е да служиш на Бог безкористно, без да очакваш резултати от дейността си. Не че съм толкова извисен, че да нямам очаквания, но се опитвам да култивирам смиреност и осъзнатост, че всичко принадлежи на Бог.

– Не се ли съмняваш понякога, че Бог съществува?

– Аз съм сигурен в съществуването му, закърмен съм с това, то е нещо, натрупано от минали въплъщения, ти се раждаш с тази увереност, че Бог съществува и ти си неразделно свързана с него частица. Майка ми много четеше езотерична литература и аз покрай нея от малък също чета такива книги. На 10-11 години четях книгите на Лиана Антонова, на 12-13 на Сергей Лазарев, а на 17 години открих книгата “Съвършенството в йога” на Шрила Прабхупада. Ние всички имаме съзнание и можем да осъзнаем кои сме и целта на човешкия живот. Дадено ти е да си човек и да осъзнаеш връзката си като живо същество с божественото и Бога, но често не се опитваме да мислим и да потърсим отговори на тези въпроси, а живеем за собствено удовлетворение и наслаждение, като така пропиляваме живота си.

– За какво се молиш?

– Старая се да не се моля за материален просперитет, макар че имаме нужда и от това, но имаме повече нужда от сигурност и защита, защото сме малки същества – не можем да спрем буря, земетресение, влака дори. Нищо не зависи от нас, колкото и да си мислим, че зависи.

 

Нашият гост

Талантливият актьор Фахрадин Фахрадинов е роден в Котел, но по-късно учи и живее във Варна, където завършва средното си образование. От малък се увлича по спорта, като тренира усилено бокс и футбол по примера на баща си Хасан Седлоев, бивш играч на “Академик” (София). Страстта му към сцената обаче взема връх над спортните амбиции и той се дипломира със специалност “Актьорско майсторство” в НАТФИЗ в класа на доц. Веселин Ранков. След следването го ангажират в Сатиричния театър, където играе в редица постановки. Звездният му миг идва със сериала “Забранена любов”, където изпълнява една от главните роли – на автомонтьора Явор. Освен като актьор той се изявява и като продуцент. В момента е в трескава подготовка на новия спектакъл, ко­продукция с Пазарджишкия театър – “Скъпо съкровище”, с участието на Влади Въргала, Елен Колева и Надежда Иванова, чиято премиера е на 12 април в театър “Сълза и смях”. Миналата година Фахрадин изпита и радостта от бащинството, след като му се роди дъщеря – Нараяни. На парче торта в сладкарница Didys Cakes актьорът разказа пред в. “Труд” както за сладките, така и за по-трудните моменти в живота си.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. you might could have gotten them to repair it had you seen it before you bought it but now days all used cars are sold as is,and they probably wont repair it now,but is not going to hurt for you to ask them,and yes they can sell one like this,it dos;#&n8217et have to be perfect for them to sell it,dealers do this every day,but id call them,you have nothing to loose from trying anyway,good luck with it hope this helps.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.