Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Фашисти ли са “Обединени патриоти”? Както знаем от историята, въоръженият народ е народ от силни индивиди

Лидерите на коалиция „Обединени патриоти" Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.

Трите партии се вписват добре в рамките на нормалния европейски десен консерватизъм

Eвропейскотоиздание „Политико” излезе със статия, предаваща редица изказвания на служители в Брюксел срещу коалиция „Обединени патриоти”. Най-общо, тезите на „европейците” са, че нашите управляващи патриоти били фашисти и това било много, ама много притеснително. Като основен пример се дава отношението на Симеонов и Каракачанов към българските цигани.

Всичко хубаво, но „фашизъм” е нещо достатъчно страшно в исторически план, че да го размятаме като етикет за ширпотреба. Та реших да проверя, какво точно е фашизмът и дали нашите „Обединени патриоти” са фашисти… или пък фашистите са някои други хора…

Що е то фашизъм?

Според английския речник с двестагодишна история „Merriam-Webster”, фашизмът е:

политическа философия, движение или режим, което възвисява нацията и расата над индивида и представлява централизирано авторитарно правителство, ръководено от диктаторски лидер с тежка икономическа и социална регулация, както и насилствено репресиране на опозицията.

Подобно определение дава и Робърт Пакстън, професор по социални науки в Университета „Колумбия” в Ню Йорк, който е смятан за баща на изучаването на фашизма и един от водещите авторитети по темата. Според него, основните елементи на фашизма са:

1. Приоритетът на групата над индивидуалните права.
2. Вярването, че определената група е жертва и това оправдава нейните действия срещу враговете.
3. Вярването, че инвидуализмът и либерализмът имат опасно негативно влияние върху групата. Силно чувство за общност и братство.
4. Издигането на един-единствен върховен водач, който е винаги мъж и играе ролята на национален спасител.
5. Защитата на национални корпоративни олигополи и картели от конкуренция на малки или международни бизнеси.

Нацията над индивида?

Българските „Обединени патриоти” определено величаят българската нация. Меко казано. И според мен често по силно натрапчив начин. Много меко казано. И по трите партийни телевизии вървят от сутрин до вечер патриотични предавания, българска фолклорна музика, и т.н. Но важният въпрос тук е дали те го правят за сметка на индивидуалните права и свободи?

По мое мнение е точно обратното. От всички активни български партии и политици, именно коалиция „Обединени патриоти” опитва да прокарва либерализация на собствеността и употребата на огнестрелно оръжие при самозащита.
При кабинета Борисов 2, патриотите започнаха законодателна инициатива в посока разширяване на обхвата на неизбежната самоотбрана, като политическото говорене и работа бяха изнесени от Красимир Каракачанов. В едно от последните си интервюта преди парламентарните избори тази година Валери Симеонов каза: „Освен това трябва да има и някакви промени в законите, като например трябва да се засили правото на самоотбрана за хората, които притежават законно оръжие”.

Евродепутатът Ангел Джамбазки (с когото сме имали много горещи дебати по различни теми) е отколешен застъпник на идеята, включително и на европейско ниво.

А както знаем от историята, въоръженият народ е народ от силни индивиди, а не народ от покорни овце. Затова и първата работа на всеки фашистки или комунистически диктатор е била да обезоръжи народа си.

От друга страна, критикуващите евродепутати от Холандия и Швеция идват от страните с едни от най-рестриктивните закони по отношение на притежанието, носенето и използването на оръжие. И в двете държави, оръжие може да бъде притежавано единствено за лов или спортна стрелба. Тоест, там обезоръжаването на народа е приключило отдавна.

Централизираното автократично правителство с диктатор начело?

Коалиция „Обединени патриоти” е оглавявана от трима съпредседатели, като засега няма заявки, че ще излъчват вожд-диктатор, който да спасява нацията от чужденци-завоеватели. Напротив, тримата партийни лидери успяха да закопаят враждите си в интерес на демократично обединение и уважавайки демократичния резултат от изборите, подкрепиха Борисов за министър-председател.

Икономическо и социално кукловодство?

Макар обвиненията във фашизъм да са основани предимно върху изказвания (често извадени от контекста) на българските политици по повод цигански проблеми, икономическата политика и по-скоро декларации за такава политика са аспектът, по който „Обединени патриоти” биха били най-уязвими за про-фашистка критика.

Партия „АТАКА” е водещият фактор, тъй като тя по същността си е крайно-лявата формация в българския парламент и обществено-политически живот. Платформите на партията през последното десетилетие са откровено социалистически. Атакистите през годините призоваваха да се национализира какво ли не – търговски вериги, банки, заводи, ЕРП-та, концесията на ВиК сектора в София и т.н. Налудничави идеи за бутане на валутния борд, вдигане на минималната работна заплата на 1500 лева, влизане в Евразийски съюзи и какво ли още не, също не са липсвали.

От друга страна, след влизането в управлението, трите партии се държат далеч по-разумно и икономическата им политика клони по-скоро към нормален десен консерватизъм.

Що се отнася до типично фашистката мярка чрез държавни регулации да се бранят местни олигополи и картели, то „Обединени патриоти” към момента стоят на точно противоположния полюс. Пресен пример дойде от идването на Макрон в България, който опита да промотира намаляване на трудовата мобилност в рамките на ЕС и защита на олигополизирания френски логистичен бизнес и синдикати от международна конкуренция. Вероятно единственият политик, който с ясно говорене и абсолютно десни аргументи в подкрепа на свободното движение на хора, капитали и стоки, както и очертаващ смисъла на международната конкуренция, беше Ангел Джамбазки от ВМРО.

Насилствена репресия срещу опозицията?

Насилствената репресия на фашистките партии срещу опозицията не трябва да се възприема буквално като изпращане на полицаи и военни в опозиционните партийни щабове и натикването на опозиционните лидери в зандана – на всички ни е ясно, че такива „фашистки” мерки са невъзможни в Европа през 21-ви век. Този белег на фашизма е по-разумно да се тълкува като използване на законодателната и изпълнителната власт за репресиране по-скоро на опозиционните идеи и идеологическо развитие, и едва оттам – репресия срещу опозицията.

Макар да не съм от най-редовните зрители на партийните им телевизии, досега не съм чул призиви на политици от „Обединени патриоти” за използване на законодателната или изпълнителната власт за репресия на опозиционни идеи или идеологии, да не говорим за цели партии. От друга страна, този процес върви с пълна пара в много държави от Западна Европа. Например, в Швеция днес почти няма да видите анти-имигрантска гледна точка в медиите или дори в разговор с швед на публично място – с местните анти-дискриминационни закони се злоупотребява на брутално ниво.

Вкратце

Запълването на работния ден на европейския чиновник и политик с тежки кръстоносни походи срещу пълзящия фашизъм и нацизъм е по-скоро хитроумен начин да се осмисли съществуването на стотици евродепутати и институции, отколкото реална политическа борба за опазване на родината на индивидуализма и капитализма, каквато е Европа. Тези битки с вятърните мелници стигнаха и до България, като коалиция „Обединени патриоти” беше логичния и естествен враг за брандиране като фашисти и нацисти.

Макар политици от коалицията „Обединени патриоти” в миналото да са изказвали и защитавали доста леви и авторитарни позиции, особено по отношение на икономиката, действията им вече във властта нямат нищо общо с фашизма (или каквато и да е форма на колективизацията) и се вписват добре в рамките на нормалния европейски десен консерватизъм. Ироничното е, че обвиненията във фашизъм идват именно от политици от държави, където културният или т.н. „розов” фашизъм разцъфтява опасно до етап, в който започва да застрашава икономическата и социална стабилност на иначе едни от най-развитите нации в целия свят. Дали пък тези призиви не са инспирирани от български политици? Малко „храна за размисъл”…

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (32)

  1. Бе тои Каролев още на първото изречение сбъркал, ще прави задълбочен анализ на тези и онези. Как може въобще такива елементи да ги пускат да се изказват. Предполагам, ако капацитета му е толкова, че да сбърка в първото изречение и първите думи, то тогава някой друг му пише статийте а той завалията преписва.

 1. В Сидер ага има нещо фашистко, той ходи с черен шлифер и на отчети в Кремъл, източника на цялата простотия на планетата.

  1. Сигурно си прав. Вероятно го и вдяваш като истински средностатистически демократ …заради когото демократичните медии лепят етикети на всяко нещо та да е по лесно смиляемо за демократичните тикви.

   1. Кмнтр, объркано човече, в България има демокрация вече почти 3 десетилетия, явно е истински ад да си русофилски отпадък в България, няма за какво за хвалиш Сидерин ага, той втори път крепи дългия на Боко, защото е нагаждащ се хамелеон, а истински демократичните държави са богати и технологично развити. Не обиждаш никого с думата демократ.

 2. Абе, дали патрЕотите са фашисти ми е трудно да съдя, ама тези тримата на снимката горе са направо върхово постижение от сериала „Тримата глупаци“!!!

  1. Не са глупаци те, не са… или поне не по-големи от форумните коментатори :).

 3. Да ви прави впечатление, че руските тролове нещо ги няма. Едва ли да почиват.По-скоро са пак на оперативка в посолството, да им обясняват как няма да ги разследват, за провокаций към чужда държава и как руската федерация ще им помогне ако ги разкрият и преследват.

  1. Олихофрен си ти, олихофрен… прост и самотен при това. Но с партийна закалка.

 4. Tochno! Az sum golem poddrzhnik na pravoto za samootbrana I lichno oruzhie – ne samo silni, no I otgovorni liude stavame! Plashat se samo karieristi-vlastoimashti individi. Na zapad sa ne samo obezorazheni , no I manipulirani obshtnosti chrez nasarchavana markomania,alkoholism, strastoliubie, losho obrazovanie na mnozinstvoto, zavisimost ot pomoshti I krediti I avtoritarni neredbi / politkorektnost / -se edno slugite vo doma na Abraham, ala onia sa pod Bozhieto Blagoslovenie chrez Bogopomazanostta na Gospodaria si!

 5. Защо няма анализ комунисти ли са социалистите?! Извращениятв от нормалния
  политически живот на народа извършени от комунистите са несравнимо po-жестоки.

  1. Прав си! Ма кат видиш па какви са ни били политиците преди това ти иде да се запиташ кое е по добре и кое по зле.

 6. Каролев и в партийно-идеологическите дебри заора. Няма как да ги определиш като фашисти, защото не са! Тяхното определение е националсоциалисти. Особено добре разработена теория от най-видният им представител – Адолф Хитлер. Човек, за когото немския народ освен, че гласува на изобри и си срина държавата, като и 10 млн етнически немеца си дадоха живота. Разбира се, щастието, че домораслите фюрерчета нямат качествата на патрона си е нашия КЪСМЕТ. Второ, атакистите и герберите КОЛЯТ И БЕСЯТ по места, по списък. Ама това от жълтите павета не се вижда. Случаят Септември е живо доказателство.

 7. Абе хора българи- вместо да плюете по Патриоти помислете-те са хората които искат да спасят БЪЛГАРИЯ от циганската и турска напаст.Те не са фашисти а националисти- има разлика нали? Защото в нашата хубава страна има хора които забравиха тези кървави 500години и за жалки парички са готови и го правят,като продават българите.Има продажници които защитават циганите, 99% от които са престъпници,тези същите цигани които ограбват,убиват и изнасилват безнаказано нашите жени,майки и дъщери така както и турчин не го е правил.Дано да приемат този закон за притежаване на оръжие за самозащита-,само така ще спасят нацията.Млади хора бдете-пазете БЪЛГАРИЯ за българите,за нашите наследници а не за цигани и турци.БОГ да пази БЪЛГАРИЯ !

 8. Pederast grozen dolen tengri ,az sım TURCİN roden vıv bılgariya i obicam BILGARİYA mnogo mnogo povece ot takiva kato teb dupedavsi Bılgariya kogato se otırve ot takiva kato teb poviarvaymi naistina ste stane sveysaria na balkanite BOG DA PAZİ MOYATA RODİNA BILGARİA OT izrodi dolni kato teb

 9. Правилно е да се каже, че лъжепутреотете са продажни национални предатели, краварски подлоги и боклуци.

 10. С атака в батака ! И Великата Македонска Революционна Организация -да си оди от България завинаги! Грозни макита! Фашисти и палачи!

 11. До миризливия турски г..з Atila-вижда се че си тъп турски фес,научи се първо да пишеш на български,и не осквернявай името на Атила защото той е прародителя на прабългарите идиот башибозушки. А долни педераси сте вие турците затова.си купувате малки момичета за жени та да ви мислят че сте мъже. И нецапай името на моята държава, защото когато е създадена тук ,вашето диво и бясно племе още не е съществувало.Но малко остана .. .

 12. Ясно е ,че са фашисти и с това няма да ни замажат очите.
  КАРАКАЧАНОВ И СИЕ-ФАШИСТИ!!!

  1. Никви фашаги не са. Ботев, ботев го е казал преди 100 и коджа години.

   1. Това за Ботев днес явно си научил , че вече няколко пъти само това повтаряш. Смешното е, че е направен много задълбочен анализ, а тези три формации съществуват и работят много повърхностно. И те не знаят какви са (имам предвид точно тримата им водачи , а те просто са си поставили финансови цели и цели за получаване на привилегии.

 13. Да ние -ВМРО сме горди българи!!! Никога не сме били издържани от чужди правителства, И ако нас наричате фашисти – ФАШИСТ звучи гордо обичаш народа си !!!! Срамота е да си КОМУНИСТ Руски подлога !!!

 14. АКО ВСИЧКИ ДОТУКА ИЗКАЗАЛИ СТЕ БЪЛГАРИ С ТОЛКОВА ЗЛОБА ЕДИН КЪМ ДРУГ ЗА НИЩО… ЩЕ КАЖА САМО –
  “АШКОЛСУН“ , МАКАР ЧЕ НЕЗНАМ КАКВО ЗНАЧИ ТОВА НА ТУРСКИ.

 15. Що за глупост, я кажете кой от Брюксел я е изрекъл? Що не цитирате имена ,бе! Какви „европейски консерватори“ са нашите патриоти ,какви 5 лева. Патриотите ни въобще не са консерватори, а само откровено бандити произлезли от комунистите. Западните консерватори се съобразяват с дългите демократични традиции на обществата си, а тяхната правова държава ги държи под око, не им позволява каква да е корупция с държани пари, използване на властта да крадат държавата и обществото. Докато липсата на правова държава у нас изкара всички бандити на повърхността и им даде ключови позиции в икономиката и управлението на държавата. Вижте как Симеонов си е направил началния капитал на милионер- крадял до насиране кабели при приватизацията на Кабелния завод – Бургас. Вижте как Сидеров си прави издръжката-от личната каса на Путин за продажба на национални интереси и краляне пред неговата олигархия унищожаваща България. Вижте как Каракачанов си изкарва прехраната- в суфлиране на БСП и ГЕРБ олигархия.

 16. Кролев, какви „европейски консерватори“ са нашите патриоти ,какви 5 лева. Патриотите ни въобще не са консерватори, а само откровено бандити, като теб Каролев, произлезли от комунистите. Западните консерватори се съобразяват с дългите демократични традиции на обществата си, а тяхната правова държава ги държи под око, не им позволява каква да е корупция с държавни пари, използване на властта да крадат държавата и обществото. Докато липсата на правова държава у нас изкара всички бандити на повърхността и им даде ключови позиции в икономиката и управлението на държавата. Вижте как Симеонов си е направил началния капитал на милионер- крадял до насиране кабели при приватизацията на Кабелния завод – Бургас. Вижте как Сидеров си прави издръжката-от личната каса на Путин за продажба на национални интереси и кланяне пред неговата олигархия унищожаваща България. Вижте как Каракачанов си изкарва прехраната- в суфлиране на БСП и ГЕРБ олигархия.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.