ФБР разследва две руски медии в САЩ за попаганда

Колаж: Thedailybeast.com

ФБР разследва две руски медии, работещи в САЩ, но финансирани от Кремъл, по обвинение, че са част от схема на Москва за разпространение на пропаганда по време на миналогодишните президентски избори в страната. Става въпрос за телевизия Russia today („Русия днес“) и агенция Sputnik („Спътник“), пише Los Angeles Times.

Бивши служители на двете организации са съгласни с тази оценка.

"Sputnik не е информационна агенция. Замислена е да изглежда като такава, но е пропаганда", казва Андрю Фейнберг, бивш кореспондент от Белия дом на Sputnik. Журналистът описва как през петте си месеца в медията редакторите му са се интересували почти изцяло от истории за политически конспирации и са изяснили, че организацията получава заповеди от Москва. "Те винаги искаха правителството на САЩ да изглежда глупаво", каза Фейнберг. "Непрекъснато ми казваха:" Москва иска това или Москва иска онова ".

От Russia today обявиха на сайта си в сряда, че са получили писмо от министерството на правосъдието с искане медията да се регистрира като "чуждестранен агент". Мярка, която в Русия обичайно се прилага срещу западни неправителствени организации.

Законът за регистрация на чуждестранни агенти, приет през 1938 г., изисква от всеки в САЩ, който действа "по нареждане, искане или под ръководството или контрол" на чуждо правителство, да се регистрира в Министерството на правосъдието и да разкрива информация за финансирането си.

Russia today и Sputnik се различават от повечето чуждестранни медии, базирани във Вашингтон, по това, че продуцират статии и програми за английски език, предназначени за американската публика, посочва Los Angeles Times. Техните репортери редовно се появяват на брифингите в Белия дом и Държавния департамент. Техните предавания, новинарски материали и становища често съответстват на позицията на Кремъл по въпроси като войната в Сирия, анексирането на Крим и санкциите на САЩ и Европа срещу Москва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка