Федерацията на ционистите в България с писмо до Борисов: Отстранете Тома Белев от съвета по гражданско общество към МС

Федерацията на ционистите в България призова премиера Бойко Борисов да освободи Тома Белев от длъжността му на член в консултативния съвет по гражданското общество към Министерския съвет. Това се казва в писмо до Борисов, подписано от председателя на организацията Яков Джераси.

Реакцията е във връзка със скандалния коментар на Белев, който е и кандидат за столичен общински съветник от „Демократична България“, във фейсбук: "Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно".

Пълният текст на писмото гласи:

"Пиша Ви тези редове във връзка с последните публични коментари на г-н Тома Белев относно връзката между депортирането на евреи по време на ВСВ и настоящите транспортни практики в гр.София.

Въздържайки се от използването на груб език, се обръщам към Вас с молбата да освободите г-н Тома Белев от длъжността му на член в консултативния съвет по гражданското общество, присъединен към Министерския съвет. След години пропагандиране на идеята, че България е извор на толерантност и не само към евреите, но и към другите нации и народи, вярвам, че г-н Белев не заслужава какъвто и да е официален пост или официално асоцииране, и финансово подпомагане от българска държавна институция.

Световната ционистка организация е крайно възмутена от думите, изказани от г-н Белев и съветва Правителството на България категорично да се дистанцира от хора с подобни антисемитски настроения и нагласи."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България