Федерацията по вдигане на тежести фалира?

Президентът на Българската федерация по вдигане на тежести Антон Коджабашев е обявил фалит на централата, твърди bTV. Документът, че БФВТ е в несъстоятелност, вече е внесен в съда.

Това може да възпрепятства участието на Карлос Насар и останалите ни щангисти на световното първенство през декември в Бахрейн. Чака се решението на върховния орган, както и реакция от Министерството на младежта и спорта. Само преди дни министър Георги Глушков обяви, че ще обезпечи участието им в Бахрейн.

Щангистите ни не са получавали заплати от декември 2023 г., тъй като федерацията няма договор с министерството, а има огромни дългове - около 700 000 лева. Коджабашев обясни, че те са натрупани основно от предшествениците му Ариф Маджид и Неделчо Колев. Настоящият председател на централата уточни в интервю за БНТ: "Съвсем скоро ще направим писмено изявление до всички медии, относно финансовото състояние на федерацията. Питайте министерството защо състезателите не са получавали заплати от декември. Трябва да се обърнете към предишните двама президенти, които са задлъжняли федерацията. В настоящия момент във федерацията заварихме само дългове".

През изминалия месец в интервю за предаването "Арена спорт" трикратният световен и трикратен европейски шампион по вдигане на тежести сподели, че е бил подведен относно дълговете на федерацията, преди да заеме ръководната позиция.

Коджабашев зае поста през март 2024 г., като някои от националите и бивши щангисти му искат оставката заради това, че не успява да се справи със ситуацията. На 8 ноември предстои Общо събрание на федерацията по вдигане на тежести, на което тя ще бъде гласувана. 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт