Федерика Могерини: Западните Балкани са регион, изпълнен с напрежение, но има капацитет да го преодолеят

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини заяви, че Западните Балкани имат сила да победят съществуващите предизвикателства, ако процесът на европейска интеграция бъде засилен, предаде македонската медия “24 Вести“.

При пристигането си на срещата на Съвета на министрите на външните работи на ЕС, Могерини обяви, че Западните Балкани ще бъдат важна тема на днешните разговори в Брюксел.

"Ще информирам днес министрите, а по-късно през седмицата и министър-председателите за ситуацията, която е пълна с напрежение. Но това е регион, който има капацитет и сила да реагира и да спре това при условие че има достоверен евроинтеграционен процес, а това е част от нашата работа. От Съвета на министрите се очаква да се изрази ясна и силна подкрепа за Западните Балкани с цел реални перспективи на европейска интеграция ", заяви Могерини.

Тя ще информира европейските министри и за разговорите, които е провела с представители на правителствата, опозицията, депутатите, гражданското общество и студентите по време на балканската си обиколка от миналата седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят