Федерика Могерини: Статутът на Ерусалим трябва да бъде решен с преговори

Статутът на град Ерусалим трябва да бъде решен чрез преговори. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Федерика Могерини, след като от Вашингтон дойдоха индикации, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще признае града като столица на Израел.

„Трябва да бъде намерен път чрез преговори за решаването на статута на Ерусалим като бъдеща столица на две държави, така че да бъдат изпълнени стремежите и на двете страни“, подчерта Могерини след разговор в Брюксел с държавния секретар на САЩ Рекс Тилерсън, предава AFP.

В понеделник Тръмп забави решението си по изключително спорния въпрос, решаващ в израелско-палестинския конфликт, след като представители на международната общност отправиха към него предупреждения.

ЕС, който подкрепя двудържавното решение на конфликта, предупреди да не бъдат предприемани каквито и да било стъпки, които биха застрашили мирните преговори. „Европейският съюз подкрепя възобновяването на смислен мирен процес за двудържавно решение. Ние вярваме, че всяко действие, което би подкопало това усилие, трябва абсолютно да бъде избегнато“, подчерта италианският дипломат.

Световните лидери предупредиха Тръмп, че рискува мира в Близкия изток, ако подкрепи израелските претенции за Ерусалим като столица на държавата им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа