Федон Калотеракис: Все по-ниска става възрастта сред зависимите от наркотици

Има проблеми с терапевтичните центрове за зависими в България, но ги има по целия свят, каза пред БНТ президентът на Европейската федерация на терапевтичните общности Федон Калотеракис. Според него двата основни проблема са липсата на програми за зависими подрастващи и за зависими затворници.

Трябва да се подобри работата с подрастващите, има само един център, който се занимава с това, не само във вашата страна, но и в Гърция има такъв проблем, отбеляза Калотеракис.

Все по-ниска става възрастта сред зависимите, не може да се лекуват от това подрастващи и големи. Трябват различни програми, добави той.

Той обясни, че главно се започва с канабис, като в Гърция например има случаи на зависимост на 12-14 години.

Калотеракис коментира и че нямаме никаква програма за зависими в затвора особено, а 70% от затворниците са пристрастени и трябва да се разработи и програма за тях.

Проблемът не е само в "зарибяването", обикновено се започва от кръга на приятелите, те пробват и аз ще пробвам, си казват подрастващите най-често, обясни президентът на Европейската федерация на терапевтичните общности.

Той бе категоричен, че пристрастеността е поведение, не заболяване. Тя е някакъв изход, пристрастеността е най-голямото болкоуспокояващо за психически болки. Пристрастенността е симптом, не е първопричината, открои още Калотеракис.

Според него основното е превенцията и тя е в силната пропаганда на здравословен начин на живот, трябва децата да са добре образовани и тогава ще се намали пристрастеността сред тийнейджърите.

Калотеракис отбеляза, че семейството е много важен фактор при спасяване от пристрастяване особено на Балканите.

Голямата злоупотреба на субстанциите е след промишлената революция, хората се откъсват от естествената си среда и се отчуждаваме, не знаем как да се справим с новата ситуация и пристрастеността е начин да избягаш от тази реалност, коментира още президентът на Европейската федерация на терапевтичните общности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България