Феерия от багри, дервиши, летящи грузинци на Международния фолклорен фестивал в Търново

Богата феерия от багри, ритми, изкусни изпълнения на дервиши и летящи грузинци заля в събота вечерта Велико Търново. Над 200 изпълнители от 9 държави се изявяват на сцената на 20-то юбилейно издание на Международният фолклорен фестивал в старата столица. Събитието се организира от Национална секция на CIOFF, Фондация „Международни фолклорни фестивали” и Община Велико Търново на територията на старата столица и съседни области. Фестивалът е удостоен със статут „Фестивал на CIOFF” през 2000 г.

"Фестивалът се утвърди като най-мащабното фолклорно събитие в Югоизточна Европа с участие на професионални ансамбли от всички континенти", заяви президентът на фестивала Емил Павлов.

В събота вечерта проявата бе открита от кмета на Велико Търново Даниел Панов и бе благословена от отец Славчо Иванов. Хиляди ценители на песенното и танцово изкуство се наслаждаваха на грандиозен концерт от съставите участници във феста, който завърши с пищни илюминации.

За изминалите две десетилетия на фестивалните сцени са се представили 249 ансамбъла от 106 страни от 5 континента. Пред родната публика са пяли и танцували 211 български състава. Пред повече от 556 000 зрители са изнесени над 567 концерта.

За събитието в болярския град пристигнаха ансамбли от Аржентина, Грузия, Египет, Колумбия, остров Мавриций, Перу, Сърбия, Чили и България.Само за самолетни билети на учстниците от чужбина организаторите са платили над 100 000 евро.

Концертите се провеждат на открито в Летния театър в парк "Марно поле" в старата столица от 20 часа. Във фестивалната програма са залегнали 25 концерта в градовете Велико Търново, Добрич, Дряново, Казанлък, Трявна и други градове.Зрителите ще могат да се насладят на изкусни певчески и танцови изпълнения, музика на редки инструменти и богата палитра от багри на носии.

В старата столица ще се проведат 8 концерта, а останалите 17 спектакъла ще са в Дряново, Трявна, Добрич, Поморие, Казанлък, Ловеч и други градове. За трета поредна година ще се проведе и Международна научна конференция „Нематериалното културно наследство – приемственост между поколенията, опазване и предаване, ролята на „старите поколения” и „новите поколения” – добри практики”. Форумът ще е с представяне на 3 лекции и обсъждане по темата. Събитието се организира съвместно с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа, под егидата на ЮНЕСКО. За лектори са поканени водещи специалисти, работещи в областта на опазване на нематериалното културно наследство.

Предвидени са вечери на традиционната кухня. Ще има сръбска, колумбийска и вечер на Перу. Стотици зрители събра в неделя традиционният конкурс „Мис Фестивал 2017”. В специална експозиция ще бъде представена историята на фестивала в снимки, картини и сувенири на страните, участвали във всички издания на фестивала до сега.

"За 16-ти пореден път сме организирали Арт пленет за млади художници – студенти във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, който цели да популяризира идеята за опазване на Нематериалното културно наследство сред повече млади хора. Пленерът е с конкурсен характер и има награден фонд. В него ще се включат 10 студенти. Предвидили сме томбола с награди", разясни Емил Павлов.

Юбилейното издание на международния фолклорен фестивал-Велико Търново се провежда под патронажа на Министерство на културата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони