Фейсбук изтри стотици руски тролове

Профилите са свързани с руската Агенция за изследване на Интернет

Основателят Фейсбук, Марк Зукърбърг, обяви, че социалната мрежа е блокирала повече от 270 страници и акаунти, които са под контрола на Агенцията за изследване на Интернет (Internet Research Agency, IRA).

"Днес направихме важна стъпка в защита на честните избори по целия свят, блокирайки повече от 270 страници и акаунта, които се управляваха от руска организация, наречена IRA" пише Зукърбърг на страницата си в социалната мрежа. Той обясни, че страниците са блокирани "не заради тяхното съдържание", а защото "те са били контролирани от IRA".

Профилите били свързани с т.нар. „Фабрика за тролове" – базираната в Русия Федерална новинарска агенция (ФАН), която е е „технологично и структурно свързана“ с базираната в Санкт Петербург IRA.

"Не ги искаме във Фейсбук", заявява Марк Зукърбърг.

Преди това американските медии обвиниха Русия в подкрепа на Доналд Тръмп на изборите в САЩ чрез социалните мрежи, но не предоставиха доказателства. По-специално обвиненията бяха отправени към IRA от Санкт Петербург.

Социалните мрежи, включително Facebook и Twitter, обещаха да си сътрудничат по този въпрос с комисиите на Сената и на Камарата на представителите, които разследват предполагаема "руска намеса" в изборите и "сговор на Тръмп с Русия", припомня БГНЕС. Съществуването на такова "тайно споразумение" беше отхвърлено както от Кремъл, така и от Белия дом. Зукърбърг заяви, че блокирането на акаунти и страници "е насочено към хора, живеещи в Русия", както и "руско говорещи в съседни страни, като например Азербайджан, Узбекистан и Украйна."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка