Фелисити Джоунс: Жените владеят Силата

Звездата от Rogue One: История от Междузвездни войни” играе Рут Бейдър Гинсбърг

Бях дебело дете с къса коса

Обичам независимото кино и импровизациите

Никога не съм се подлагала на толкова тежък тренировъчен режим за роля, както за „Rogue One: История от Междузвездни войни”

В киното има напрежение да избързаш, особено когато си млад и тепърва започваш. Аз се надявам, че ще играя във филми и когато стана на 60-70 години

Фелисити Джоунс е английско бижу в короната на Холивуд. Тя играе от малка и прави професионалния си дебют на 12 години. Малката Фелисити играе на сцената и тв продукции, получава ангажимент за радио пиеси на BBC и постепенно се затвърждава като талантливо дете изпълнител. После продължава с успешните прояви на екрана и на сцената. Като пълнолетна актриса тя е забелязана и от Холивуд и се снима във филми като “Northanger Abbey” “Brideshead Revisited” “Chоri”, “The Tempest” и “The Amazing Spider-Man”. Играта на Фелисити във филма “Като луди” е оценена високо и тя получава множество награди, включително и от журито на фестивала в Сънданс.

Продължава със солидните изпълнения в “Теория на всичко” и става световна звезда с “Rogue One: История от Междузвездни войни”.

- Фелисити, най-новият Ви филм е биографичната драма “On The Basis of Sex”. Вие играете Рут Бейдър Гинсбърг – легендарна съдийка от Върховния съд на САЩ. Трудно ли беше да се превъплътите в толкова разпознаваем за американската публика образ?

- Поех този ангажимент с огромен ентусиазъм и пределна отговорност. Това е най-важната ми роля. Рут Бейдър Гинсбърг е фигура с историческо значение и аз се надявам, че ще успея да предам реалността на младостта на тази знаменита жена. Филмът излиза в края на годината и нямам търпение да видя реакциите на хората.

- Как стигнахте до главна роля в “Rogue One: История от Междузвездни войни”, който стана глобален мегахит с над един милиард долара приходи?

- Помня, че агентът ми се обади и ми каза, че се открива невероятна главна женска роля за нов филм от филмовата вселена на “Междузвездни войни” и аз бях в еуфория и страшно много исках да получа работата. Образът беше на една решителна жена, която се опитва да намери уменията си на лидер. Да бъда в центъра на толкова голям фентъзи филм с такъв мащаб – подобно нещо се случва толкова рядко. Безкрайно щастлива съм, че получих възможността да докажа, че една актриса може да води филм от сагата “Междузвездни войни”. Вече спокойно можем да кажем, че жените владеят Силата.

- Филмът е наситен с екшън, каскади и боеве. Как премина подготовката?

- Никога не съм се подлагала на толкова тежък тренировъчен режим за роля, както за “Rogue One: История от Междузвездни войни”. Това ниво на физическа подготовка беше напълно непознато за мен. Тренирах кунг фу часове наред всеки ден. Репетициите на стриктно хореографираните боеве бяха изключително изтощителни, но и интересни. Именно тежкия режим и физическото предизвикателство бяха една от причините да искам да го направя. Беше различно от всичко, на което съм се подлагала преди в кариерата си на актриса.

- Какви професионални предизвикателства и роли търсите сега?

- Обичам да прескачам в различни светове. Актьорството за мен е като скоростно влакче в лунапарк. Вече го правя от много години и продължавам да се забавлявам. Пред всички нас го това напрежение да се подредим в линия, която не се престъпва, да бъде конформисти. Колкото повече време минава и човек съзрява и помъдрява, толкова по-скучно става да бъдеш като другите. Но всичко започва от самия човек и репликата - “Знам какво точно искам да правя и точно това ще правя”. Прекарвам много време в гледане на филми и четене на сценарии. Това може да изяде страшно много от дните и нощите на човек. За щастие аз имам късмета да си обичам работата. Така хобито ми стана професия. Винаги съм обожавала ритуалана на гледане на филми. Дори да не бях актриса щях да го правя постоянно.

- Успехът на “Rogue One: История от Междузвездни войни” Ви направи световна звезда. Как менажирате новата си световна слава?

- Засега се чувствам късметлийка защото все още мога да бъда инкогнито на публични места. Когато човек търси внимание, той ще го намери, но аз просто искам да си живея живота като норманел човек от обществото. В Лондон всеки е погълнат от неговите си дела и грижи и един актьор е в състояние да се придвижва почти анонимно в такъв голям и запъхтян град. И това ми харесва. В киното има напрежение да избързаш, особено когато си млад и тепърва започваш. Аз се надявам, че ще играя във филми и когато стана на 60-70 години. Още от сега гледам да не прибързвам и да не прегарям и си подбирам ролите, правя си почивки и внимателно преценявам с какво да се занимавам. Актьорството винаги е съществувало заедно с нормалния живот. Уча се по време на работа. Снимала съм в толкова много стилове и жанрове, с толкова много хора. Абсорбирам информация от всеки от тях.

- Каква бяхте като дете?

- Бях дебело дете с къса коса. Много смешно момиченце. Но още от малка бях запалена по киното и преобразяването. Като дете се преобличах постоянно и се преструвах, влизах в образ, създавах си персонажи. Чувствам се късметлийка защото успях да запазя тази игривост в по-късните си години и я превърнах в кариера. В професия. Просто ми е трудно да порасна. Родителите ми бяха много голяма опора, но нямаше как да ме пуснат да се занимавам професионално с актьорска игра преди да навърша 12 години.

- Какво мислите за възхода на британските звезди в Холивуд?

- Америка уважава британските артисти и това е страхотно. Аз със сигурност съм облагодетелствана от това положение. Тук изпълнителите от Острова са уважавани и получават множество възможности. Винаги съм приемала професионалната траектория на Кейт Уинслет за златен стандарт и ярък пример на тази динамика. Тя успя да стане една от най-прославените и успешни холивудски актриси, запазвайки усещането за театрална класа от сцените на Лондон.

- Тя ли е Вашата любима актриса?

- Да. Тя и Мерил Стрийп. Двете притежават безупречни филмографии и професионални репутации и са оставали каталог с невероятно богати и вдъхновяващи роли. Те си пример в правенето на прецизни избори. Просто е невероятно как успяват да избират толкова качествени сценарии, които се превръщат в прекрасни филми. Ако моята кариера дори малко прилича на техните след време, аз ще съм на седмото небе.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта