Феновете - нужният допинг на Първа лига

Изминалият кръг в Първа лига даде много поводи за размисъл. „Лудогорец“ си върна ореола на хегемон само за 90 минути, благодарение на треньорската рокада. „Орлите“ надвиха „Левски“ по безапелационен начин и плеснаха през ръцете „сините“, понечили да застрашат първото им място. Далеч по-изненадващо обаче бе солидното присъствие на фенове по родните стадиони. Изминалият кръг в Първа лига дори е най-посетеният от началото на сезона с общо 27 820 души по трибуните. Отдавна отвикнахме да има подобна атмосфера в мачовете от елита. Играчите - също. Във Велико Търново стадион „Ивайло“ прие 8000 души за двубоя с ЦСКА. „Червените“ спечелиха с 3:1, но отличните условия не само на терена, но и по трибуните в старата ни столица, спомогна за по-високата класа на срещата. На стадион „Георги Аспарухов“ пък имаше внушителните 17 000 души за мач, различен от Вечното дерби. Еуфорията, завладяла столичния гранд след смяната на собствеността и приличния старт през пролетта се пренесе и по трите сектора. За пръв път от много време у нас имаше и треска за билети. В деня на сблъсъка с лидера хората се питаха колко бройки от ценните хартийки са останали и има ли изобщо такива? Задръстванията около стадиона пък започнаха час и половина преди първия съдийски сигнал. Все нехарактерни за родната действителност условия.

Така на дошлите да наблюдават срещата с „Лудогорец“ им бе някак странно от гледката на пълния стадион. Усещането бе толкова различно, че се заговори, че играчите на „Левски“ са „налели бетона“, както се казва на футболен жаргон, усещайки дискомфорт от голямото очакване и напрежението, съпътстващо срещата. За това призна и самият треньор Георги Дерменджиев след последвалото поражение.

„Искам да повторя отново, че трябва да благодарим на феновете,че дойдоха и подкрепиха отбора през цялото време, но тази отговорност явно ни попречи доста. Може би футболистите бяха пренапрегнати.“

Така излиза, че дори и играчите от родните ни грандове вече са отвикнали да излизат пред пълни стадиони и се чувстват неловко от мисълта, че 10-15 или 20 хиляди души гледат под лупа всяко тяхно отиграване. Истината е, че ако се завърне трайно родният запалянко на стадиона, футболът ни неминуемо ще вдигне класата си и ще повиши нивото. А от това ще има още редица дивиденти – завишен бюджет на клубовете, възможност по-качествени чужденци да заиграят у нас, а също и по-добър имидж за Първа лига. Все неща, от които футболът ни има остра нужда.


Солени глоби за „Левски“, ЦСКА и „Етър“

Българският футболен съюз не е особено впечатлен от сериозното присъствие по трибуните в Първа лига. Дисциплинарната комисия наложи сериозни глоби на три от отборите, подкрепяни най-горещо през изминалия уикенд. „Левски“ ще трябва да плати 4300 лева заради своите привърженици. „Сините“ са санкционирани за нецензурни скандирания, използване на пиротехника и хвърлени предмети. Големият им съперник ЦСКА пък ще трябва да плати 1800 лева за сходни прояви. А „Етър“ е глобен с 1300 лева – 1000 за нецензурни скандирания, а останалите за нерегламентирано използване на димки. Така излиза, че големият печеливш от завишения интерес на феновете е... футболният съюз, а не клубовете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ