Фермерите ни с най-ниски заплати на Балканите

Българският земеделски работник е най-бедният на Балканите със средна заплата от 419 евро, според данни на КНСБ, обявени на международна конференция за парите в сектора. Близо до нас е само Сърбия, където заплащането е 463 евро, а за сравнение в Хърватия фермерите получават средно по 926 евро. В Босна и Херцеговина взимат 632 евро, а в Черна гора - 771. Най-богатите земеделци са в Словения, където от земеделие се изкарват по 1346 евро на месец.

Според данни на Института по социални и синдикални изследвания (ИССИ) към синдиката, разликата в заплащането на труда в България и в останалите страни-членки на Европейския съюз варира от 50 до 80% за новите и от 3 до 10 пъти за старите. Според президента на профсъюза Пламен Димитров в България се наблюдава изкривяване на пазара заради европейските средства, които постъпват в сектор „Земеделие“.

"От близо 15 млрд. лева, 11 млрд. са били насочени към зърнопроизводството. Това концентрира огромни средства в малко ръце и пречи, както на заплащането, така и на развитието на сектора като цяло", заяви лидерът на конфередерацията.

КНСБ настоява за увеличение на доходите на работещите в бранша с над 40%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес