Фермери в стачна готовност заради промени в наредбата за директните плащания

Илюстрация: Архив

Стачна готовност заради готвените измененията в Наредба 3 за директните плащания обявиха Националната овцевъдна асоциация и Асоциацията за развъждане на млечни породи кози. Фермерите са категорично против публикуваните за обществено обсъждане предложения на Министерство на земеделието и горите, които ще фрагментират отрасъла и ще доведат до напрежение.

Те настояват за прилагане на еднакви правила за всички овцевъди и козевъди, за да не се допусне дискриминация в бранша и разделянето му на различни категории. Фермерите искат да се запази възможността за  комбинирано участие по схемите Преходна национална помощ за овце майки и кози майки и помощ, обвързана с производството на овце майки и кози майки под селекционен контрол. Иска се и отпадане на заложените несправедливи ограничения за директните продажби, количествата преработка и ограничаване продажбите в определени административни области, посочени в Наредба 26 на земеделското министерство.

Асоциациите са готови със свои предложения и настояват за съвместна работа по изработването на справедливи и равни условия за подпомагане и развитие на овцевъдния и козевъдния бранш.

В своя декларация организациите предупреждават, че ако исканията им бъдат пренебрегнати, ще стачкуват на 30 януари пред Министерство на земеделието и храните и ще искат оставки на всички, отговорни за  създалата се ситуация и продължаваща нормативна криза и разединение в бранша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България