Застраховки вървят ръка за ръка с ипотечния кредит Отказват плащане, ако скриете заболяване

Силвия Великова: Оставам в БНР, няма да се откажа сама от работата си Усещането "да си задраскан", е ужасно, заяви журналистката

Кражби на скъпи играчки от магазин в столичен мол, участва и дете

Платиха 700 000 евро за най-скъпото ново Bentley Цената на модела Flying Spur First Edition скочи над три пъти в търг на Елтън Джон

Пасторът на Джок Полфрийман: Има право на втори шанс, защото ясно осъзнава какво се е случило Не очакваше да бъде пуснат на свобода, беше отчаян, заяви пастор Иводор Ковачев

Президентът Радев се срещна с изпълняващия длъжността посланик на САЩ у нас Джъстин Фридман

Лив Тайлър отново с главна женска роля В епоса “Към звездите”

Тайфунът „Тапа“ в Япония рани четирима души

Кога човек е като кабинет по биология?

Засилено полицейско присъствие по пътищата заради трите почивни дни

Стрьомстад – яхти, цветя и… българи

Амелия-Мира остава непобедена в „Игри на волята”

Катастрофа на магистрала „Тракия“, движението след Пловдив е затруднено

Фейсбук преустанови действието на десетки хиляди приложения заради риск за личните данни

„Ферари“ мачка и на виртуалната Формула 1

Фермери излизат на протест с чанове пред аграрното министерство

Фермери от цялата страна ще се стекат на национален протест пред Министерство на земеделието и храните в понеделник. Проявата ще е на 30 януари. Фермерите са категорични, че протестът няма нищо общо с новото правителство. Те предупредиха, че ще изливат мляко, ще “хлопат с чанове и звънци” и ще вдигат шум, докато не бъдат поканени на разговор в Министерство на земеделието.
Това обяви в петък във Велико Търново Янка Попова, председател на Националната овцевъдна асоциация. Тя и колегите й Симеон Караколев, Деан Тодоров и Пламен Господинов заявиха, че подготвят отворено писмо до президента, в което ще посочат причините за недоволството си и ще подчертаят, че са против разединението на браншовете в държавата.
Негодуванието на животновъдите е  от промените в Наредба 3, според които само тези, които отглеждат млекодайни животни, са задължени да доказват продукцията си. Според промените в закона, останалите направления в животновъдството –  месодайно и автохтонно,  са изключени от задължения.
„Искаме  равни права и задължения за всички нас, които участваме за някакво подпомагане.Има една друга Наредба, за която от години работим, да бъде приведена в работещо състояние и в полза за сектора, но тя стои непроменяема и неприложима за нашето развитие. Това е  Наредба 26, която по-скоро ограничава, но не  подпомага“, заяви още Янка Попова.
Тя допълни, че от над 6 месеца от бранша изпращат становища, съгласувани с организации, но нищо от това не е взето под внимание.
„Наредбата поставя животновъдите в дискриминационно положение. Ние искаме равни права на задължения и подпомагане”, категорична е Попова.
Фермерите са недоволни, че млекопроизводителите  имат право да преработват 30% от продукцията си, а 70% трябва да дават на мандрите. Друг проблем е, че  продукцията трябва да се продава в района, в който е произведена. И не на последно място е изборът за европейско или държавно финансиране.
Според председателите на асоциациите такъв протест не е имало от 5 години.
“Ние сме и за категорично доказване на наредбата за всички. 70 литра мляко са за овцевъдството. В елитните стада кози например дават около 1000 литра мляко. В същото време в страната почти липсват или са малко мандрите, които имат лиценз да изкупуват козе мляко. Това е сериозен проблем”, алармира Тодоров.
Той информира, че по тази причина по – голяма част от млякото се изкупува от прекупвачи. Във Видин,  Враца и Монтана цената на продукта пада до 30 стотинки за литър.
“В същото време ограниченията от другата наредба – 26 са за фермерите, които нямат реалния шанс и възможност да преработват цялата продукция. Настояваме правилата да бъдат както в момента – животните да са под селекционен контрол. Има изказвания  за 20 животни от една порода. Но да припомним, че преди 1989 година козевъдството в България е било забранено. В страната на практика не са отглеждани чистопородни животни.Ограничението елиминира фермерите, които не могат да получат подпомагане. Броят на козите е намалял със 70 000, а животновъдството е приоритетен сектор. Но само на думи“, обясни още Тодоров.
Той изтъкна, че за  проблемът с болестта Син език, която вместо да бъде ограничена на територията на 1 – 2 области се е разпространила в цяла България, причина е  бездействието на държавата.
“Последствията са видни до днес – аборти на козите, малка млечност. Това унищожава фермерството”, каза още Тодоров.
Според съпредседателят на Националната овцевъдна асоциация Симеон Караколев пък на голяма част от асоциациите им се казва как да действат.
“От Министерството само ни изпратиха едни таблици и толкова. Нямаше обсъждане. И в същото време колегите, които когато е трябвало не са взели отношение, сега са най – активни в социалните мрежи. Когато говорят за европейско овцевъдство, ще ви кажа, че не повече от 30 ферми могат да го направят.А субсидията е за 3000 лв. Ако в 3 % от фермите има фермер с лаптоп, това е изключение. Това е Нормативна криза”, категоричен е Караколев.
Представителите на асоциациите са единодушни, че е несправедливо един съсед, който има мляко и го продава на комшиите си, без документ да получава същата помощ като фермерите, които трябва да доказват продажбите на мандри с документ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.