Фермери търсят нови източници на финансиране

Навлизането на специализирани дружества като „Агрион Финанс” засили конкуренцията на кредитния пазар

Земеделският бранш се оказва сред топ целите за кредитиране както миналата, така и тази година. Статистиката на БНБ към септември 2016 г. показва, че в сектор селско стопанство са отпуснати 1,79 млрд. лв. заеми при 1,74 млрд. в началото на 2016 г. В момента основните източници на финансиране са банките. Сериозна заявка за влизане на пазара направи и компанията за земеделски кредити и лизинг „Агрион Финанс“, която получи регистрация като небанково финансово дружество в БНБ и предлага кредитни продукти изцяло насочени към фермерите.

Очаква се ръст на заемите за земеделие през 2017 г., сочи проучване на експертите от дружеството. От една страна, това се дължи на общото оживление в бизнес средата, от друга - на нуждата от осигуряване на самоучастие по европейски и инвестиционни проекти и не на последно място - на желанието за покупка на още земя и модернизиране на производството. Анализът на компанията за 2016 г. показва, че кредитите за земеделие най-често се теглят за увеличаване на стопанството с нови парцели, за модернизиране на производството, за покриване на спешни или текущи разходи или за рефинансиране на стари задължения. „В „Агрион“ тръгваме от нуждите на фермера - често те са свързани с необходимостта от парични средства за разширяване на бизнеса, осигуряване на повече собствена земя и дори покриване на оборотни средства. Фермерите търсят бързина и опростена процедура за кандидатстване и одобрение, защото бизнесът им изисква вземането на своевременни решения”, заяви изпълнителният директор на компанията Светла Боянова.

„Агрион Финанс” предлага кредити за оборотни разходи, инвестиционни кредити и лизинг за покупка на земеделска земя. Те са срещу обезпечение земеделска земя. Финансирането покрива до 80% от оценката на заложения парцел за кредитите и до 100% за лизинга. Процедурата по кандидатстване и одобрение отнема много по-кратко време и по-малко документи спрямо традиционните финансови институции. Не са необходими допълнителни залози, включването на съдлъжници и поръчители, откриването на допълнителни сметки или застраховки.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика