На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Фермери търсят нови източници на финансиране

Навлизането на специализирани дружества като „Агрион Финанс” засили конкуренцията на кредитния пазар

Земеделският бранш се оказва сред топ целите за кредитиране както миналата, така и тази година. Статистиката на БНБ към септември 2016 г. показва, че в сектор селско стопанство са отпуснати 1,79 млрд. лв. заеми при 1,74 млрд. в началото на 2016 г. В момента основните източници на финансиране са банките. Сериозна заявка за влизане на пазара направи и компанията за земеделски кредити и лизинг „Агрион Финанс“, която получи регистрация като небанково финансово дружество в БНБ и предлага кредитни продукти изцяло насочени към фермерите.

Очаква се ръст на заемите за земеделие през 2017 г., сочи проучване на експертите от дружеството. От една страна, това се дължи на общото оживление в бизнес средата, от друга – на нуждата от осигуряване на самоучастие по европейски и инвестиционни проекти и не на последно място – на желанието за покупка на още земя и модернизиране на производството. Анализът на компанията за 2016 г. показва, че кредитите за земеделие най-често се теглят за увеличаване на стопанството с нови парцели, за модернизиране на производството, за покриване на спешни или текущи разходи или за рефинансиране на стари задължения. „В „Агрион“ тръгваме от нуждите на фермера – често те са свързани с необходимостта от парични средства за разширяване на бизнеса, осигуряване на повече собствена земя и дори покриване на оборотни средства. Фермерите търсят бързина и опростена процедура за кандидатстване и одобрение, защото бизнесът им изисква вземането на своевременни решения”, заяви изпълнителният директор на компанията Светла Боянова.

„Агрион Финанс” предлага кредити за оборотни разходи, инвестиционни кредити и лизинг за покупка на земеделска земя. Те са срещу обезпечение земеделска земя. Финансирането покрива до 80% от оценката на заложения парцел за кредитите и до 100% за лизинга. Процедурата по кандидатстване и одобрение отнема много по-кратко време и по-малко документи спрямо традиционните финансови институции. Не са необходими допълнителни залози, включването на съдлъжници и поръчители, откриването на допълнителни сметки или застраховки.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.