Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Фермери търсят нови източници на финансиране

Навлизането на специализирани дружества като „Агрион Финанс” засили конкуренцията на кредитния пазар

Земеделският бранш се оказва сред топ целите за кредитиране както миналата, така и тази година. Статистиката на БНБ към септември 2016 г. показва, че в сектор селско стопанство са отпуснати 1,79 млрд. лв. заеми при 1,74 млрд. в началото на 2016 г. В момента основните източници на финансиране са банките. Сериозна заявка за влизане на пазара направи и компанията за земеделски кредити и лизинг „Агрион Финанс“, която получи регистрация като небанково финансово дружество в БНБ и предлага кредитни продукти изцяло насочени към фермерите.

Очаква се ръст на заемите за земеделие през 2017 г., сочи проучване на експертите от дружеството. От една страна, това се дължи на общото оживление в бизнес средата, от друга – на нуждата от осигуряване на самоучастие по европейски и инвестиционни проекти и не на последно място – на желанието за покупка на още земя и модернизиране на производството. Анализът на компанията за 2016 г. показва, че кредитите за земеделие най-често се теглят за увеличаване на стопанството с нови парцели, за модернизиране на производството, за покриване на спешни или текущи разходи или за рефинансиране на стари задължения. „В „Агрион“ тръгваме от нуждите на фермера – често те са свързани с необходимостта от парични средства за разширяване на бизнеса, осигуряване на повече собствена земя и дори покриване на оборотни средства. Фермерите търсят бързина и опростена процедура за кандидатстване и одобрение, защото бизнесът им изисква вземането на своевременни решения”, заяви изпълнителният директор на компанията Светла Боянова.

„Агрион Финанс” предлага кредити за оборотни разходи, инвестиционни кредити и лизинг за покупка на земеделска земя. Те са срещу обезпечение земеделска земя. Финансирането покрива до 80% от оценката на заложения парцел за кредитите и до 100% за лизинга. Процедурата по кандидатстване и одобрение отнема много по-кратко време и по-малко документи спрямо традиционните финансови институции. Не са необходими допълнителни залози, включването на съдлъжници и поръчители, откриването на допълнителни сметки или застраховки.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.