Франция отхвърли британска идея за мост през Ламанша

Учреден е Съветът на учените към министъра на околната среда и водите

Чешкият парламент свали депутатския имунитет на премиера Андрей Бабиш

Кое име липсва в разследването на bTV за детските градини? Лидер на „Да, България!“ записал децата си в детска градина в нарушение на правилата, партията се отплаща с подкрепа на Мариана Иванова

Николина Ангелкова: Над 61% от чуждестранните туристи у нас идват от страните от ЕС

Горещини в Австралия взеха жертви

„Галъп“: Българите не приемат домашното насилие, както и „третия пол“

Ники Хейли: Русия подкопава международните усилия срещу употребата на химически оръжия

„Славия“ взема 1, 5 млн. евро за младежки национал

Задържаха непълнолетен дилър на наркотици в София

Електронни реклами заменят предизборните плакати в Русия заради студа

Вехтории подпалили къща на изгоряла в пожар жена

Обновяват улици и паркове в Шумен за 7,2 млн.лв.

Лом и Пантелей от Сърбия искат 1,8 млн. евро от Европа

България участва в международна операция срещу мащабна група за измами с криптовалута

Фермер ще връща над половин милион на фонд „Земеделие” заради нехуманно отношение към птиците

Фермер от Великотърновска област ще връща на Държавен фонд „Земеделие” 526 219,56 лв., представляващи мораторна лихва върху главница в размер на 125 640,17 лв., получени като субсидия от Фонда. Това реши Окръжният съд във Велико Търново.

ДФ „Земеделие” е предявил иска с мотивите, че с ответното дружество сключили договор за предоставяне на държавна помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците на 18 декември 2012 г, с множество анекси по него. Ответникът не изпълнил задълженията си да прилага мерките, предвидени в споразумението, спрямо отглежданите птици за период от пет години, да не използва вода от водоснабдителната мрежа, както и задължението си да представи отчетни документи до 28 февруари 2015 година.

Заради това Фондът е претендирал връщане на платеното по договора в размер на 526 219,56 лв.

Фермерът от своя страна е оспорил иска с доводи, че за определен период задълженията по договора са изпълнявани, а неизпълнената част не води до задължение за връщане на суми.

Магистратите обаче са преценили, че има доказателства за изпълнение на непаричните по договора и поети от ответника задължения, както и за погасяването им по друг способ. Според анекс неизпълнението води до възстановяване на платените суми, заедно със законна лихва от датата на получаването им.

Затова Окръжният съд е постановил фермерът да заплати на Държавен фонд „Земеделие” 526 219,56 лв. мораторна лихва върху главницата в размер на 125 640,17 лв., както и сумата от 46 360,20 разноски по делото. Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в старата столица.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.