Прочутите Ямболски милинки сред специалитетите на бъдещите шеф-готвачи
Пекат баница с булгур
Ученици от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в Ямбол ще приготвят местни ястия и закуски, и така ще се представят на Двадесет и третото областно изложение за местни и пчелни продукти, което се открива днес- на 31 октомври.
"Миналата година учениците готвиха боб по ямболски, а този път сме заложили на баница с булгур, както и на сезонни ястия. Децата ще направят прочутите Ямболски милинки, меденки с домашно приготвено медено тесто и канелен сладкиш.
Тайната на вкусните местни милинки е, че отгоре са с пудра захар, и със заливка от яйца и галета, която им придава сладко- солен вкус", каза пред "Труд news" директорката на гимназията- Цветанка Николова.
Площад „Освобождение“, до Културно-информационен център „Безистена“ в Ямбол, за пореден път ще посрещне българското производство. Базарът е на път да се превърне в традиционен, тъй като се организира за втори път.
Граждани и гости на града могат да посетят щандовете на местните производители от 8:00 часа, а от 10:00 часа е началото на тържествената част, уточниха от Общината.
Ще бъдат представени известни и любими на потребителите ямболски семейни ферми. Вино, мед, зеленчуци и плодове са сред отглежданите и приготвяните от тях продукти.
Има идея, в двора на училището, където се обучават бъдещи шеф-готвачи, да се направи оранжерия-градина, и учениците сами да си отглеждат плодове и зеленчуци, с които после да готвят. В начинанието ще им помага Георги Събев, собственик на една от известните ферми, който е завършил кулинарна академия в Дания и самият той е шеф- готвач, обясни директорката Цветанка Николова.
Децата нямат търпение да се обучат в кулинарното изкуство и да упражняват професията на шеф-готвачи, която в момента е много търсена навсякъде.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш