Горещини в Австралия взеха жертви

„Галъп“: Българите не приемат домашното насилие, както и „третия пол“

Ники Хейли: Русия подкопава международните усилия срещу употребата на химически оръжия

„Славия“ взема 1, 5 млн. евро за младежки национал

Задържаха непълнолетен дилър на наркотици в София

Електронни реклами заменят предизборните плакати в Русия заради студа

Вехтории подпалили къща на изгоряла в пожар жена

Обновяват улици и паркове в Шумен за 7,2 млн.лв.

Лом и Пантелей от Сърбия искат 1,8 млн. евро от Европа

България участва в международна операция срещу мащабна група за измами с криптовалута

Искат по-висока присъда за убиеца с резачката от Шумен Прокурор от Апелативна прокуратура-Варна не подкрепя

Голямото дерби Аякс – Фейенорд и два сблъсъка за титли в UFC са акцентите през уикенда по спортните канали на Мтел

20 украински моряци протестираха за заплатите си Корабът "Амсел" е арестуван във Варна за дългове към банка и фирми

400 млади лекари положиха Хипократова клетва (СНИМКИ)

3 години условно за студент убил търновец без причина Любомир Дерменджиев ще плаща 100 000 лева кръвнина на майката на жертвата

Фестивалът на международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ събра световноизвестни имена в областта

1-ва награда за компютърна графика - „Гара безименна“ на Джихан Озкан (Турция)

От 28-ми до 30-ти oктомври, в Центъра за култура и дебат „Червената къща“ и Централния военен клуб се състоя фестивалната част на международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“, computerspace.org, където имаше серия от изложби на компютърна графика, анимация и технология за виртуална реалност, семинари, демонстрации и връчване на наградите от конкурсната част. Посетителите имаха удоволствието да видят множество презентации, изнесени от експерти на световно ниво. Форумът е некомерсиално събитие показващо световните тенденции в областта на компютърните изкуства, провеждащо се за 28 път.

Тази година имаше голямо разнообразие от презентации на български и на чуждестранни експерти от цяла Европа. Посетителите имаха възможност да научат много новости за историята на компютърните изкуства, за технологии и практики в дизайна на игри, анимационна продукция, компютърна графика и електронна музика.

На образователните семинари можеха да се разучат основните стъпки в правене на компютърни анимационни филми, представено от аниматорите Томас Бурет и Винсент Делмон от известното френско студио ESMA. Също така, беше показано как от анимационен филм може да се пренесе историята в други медии, като компютърни игри, демонстрирано от немския продуцент Саша Гедерт. Можеха да се научат практики и технологии свързани със създаването на оригинален герой за анимационен филм или игра, демонстрирано от експерти като Никола Маткович, Сърбия и Лео Хаслам, Великобритания.

Една от новите теми, които бяха разглеждани, бе тази за виртуалната реалност. Българският режисьор Момчил Алексиев разказа за употребата на технологията за виртуална реалност в кинематографията.

Освен в презентациите, виртуалната реалност присъстваше и в изложбите. Посетителите имаха възможност да видят и изпробват серия от нови VR инсталации като Oculus Rift, Samsung Gear VR и Leap Motion сензори. Разбира се, освен VR инсталациите, се състоя и традиционната изложба на компютърна графика, като тазгодишните автори са талантливите дизайнери Рафайла Райкова и Ина Бояджиева. Имаше прожекции на компютърна анимация, в продукцията на която са участвали тазгодишните лектори на Форума.

Накрая на фестивала бяха представени проектите от конкурса „Компютърно пространство“, като победителите бяха наградени в голямата зала на Централния военен клуб. Тази година имаше рекорден брой регистрирани проекти (над 120) от България и от чужбина. Бяха връчени наградите в 8-те категории на конкурса- компютърна графика, компютърна анимация, електронна музика, уеб дизайн (4 подкатегории), мобилни арт приложения. Заместник-кметът на Столчина община д-р Тодор Чобанов връчи награди в категория „Уеб дизайн- общество и институции” както и специалните награди за дебютен проект. Събитието е част от календара на културните събития на Столична община. Станислава Станева, Фондация „Америка за България“, връчи първата награда в категория „Компютърна анимация“, а Вася Арсенова от Център за развитие на човешките ресурси, който е национална агенция по образователната програма Erasmus+, връчи първата награда в категория „Мобилни арт приложения“.

Повече за фестивала на международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“, можете да научите на computerspace.org, както и да намерите допълнителна информация на Facebook страницата Computer Space form.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.