Откриха две момичета обявени за общодържавно издирване Криминалисти от Търново засякоха откраднат автомобил

Мъж е открил мумифицирано тяло в своя къща в с. Антимово

Спипаха 400 литра нелегален алкохол в къща в Поликраище

Има риск от разхлабване на фискалната политика

Задържаха младеж, пребил жена от Елена

Неправоспособен и пиян водач карал мотор без номера

Проф. Георги Рачев: Катастрофалните сценарии за климата не се потвърждават, но продължава бавното затопляне В Черно море толкова високи температури не са регистрирани от 40 години, каза климатологът

На 79-годишна възраст почина Жорж Ганчев

Друсат се с райски газ в заведенията по морето

Григор Димитров падна с още 4 места в световната ранглиста Това е най-лошото класиране за българина от 28 май 2012 г.

Руски изтребител летя в близкия комсос (ВИДЕО)

Изтича срокът за подаване на заявления за АЕЦ „Белене“

Каква е разликата между добрия и страхотния адвокат?

Румяна Арнаудова: Мартин Трифонов е убил детето с камък

Датският премиер: Идеята да продадем Гренландия на САЩ е абсурдна

Фестивал възражда неделните хора на село

Международен фолклорен фестивал събра 44 самодейни  групи с близо 1000 певци и танцьори от България, Румъния  и Сърбия  в село Смоляновци край Монтана. Изявата, която се провежда за първи път, се нарича „Ехо от Стовци” и цели да запази и популяризира у нас и зад граница самобитните песни и танци на северозападния район. Фестивалът започна с дефиле на съставите от входа на Смоляновци до сцената на площада сред селото, където свещеници отслужиха водосвет за здраве и сполука на всички, а кметът на Монтана Златко Живков и управника на Смоляновци  Пламен Лилчов поздравиха участниците и им пожелаха успехи.

Международния фестивал „Ехо от Стовци” има състезателен характер, а надпреварата на сцената е в две категории – автентичен и обработен фолклор. Тричленно жури ще оценява представянето на групите, а 15-те най-добри от тях ще получат медали.

„Това е един страшно силен танцов район.  Надявам се фестивалът да има уникален собствен облик, характерен за района с духовата музика и с богатата танцова традиция. За мен това е емблемата на Северозападна България. Дано това събитие стане традиция и възроди нeделното хоро на духова музика. Това е една моя стара мечта”, сподели доц. д-р Анна Щърбанова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Международният фестивал „Ехо от Стовци” се провежда с финансовата подкрепа на община Монтана и десетки спонсори.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.