Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

По-леки мерки след 3 дни спад на заразени (обзор)

Връщат на фирмите част от оборота

СЗО: Хирургическите маски забавят разпространението на коронавируса

Kредитите с различна ваканция Допитване на “Труд” сред банкери показа, че първоначалното отсрочване може да бъде за срок от 2-3 месеца

Министър Захариева: Основен приоритет за ЕС остава борбата с разпространението на коронавируса и подкрепата за икономиките

Фестивал на любовната песен за седми път събра близо 100 самодейци в Лясковско

11 певчески състава и един танцов от 8 населени места взеха участие в Празника на любовта в лясковското село Добри дял. Традиционното за селото събитие се проведе в местното читалище „Петко Рачов Славейков-1903”, Добри дял. Представители на Лясковска община и гости от общините Златарица, Павликени и от далечното казанлъшко село Ясеново, доказаха за поредна година на публиката, че любовта е най-голямото чувство и без любов не може да се живее.

Мотото на празника и тази година беше „Да възпеем любовта”, а общинският преглед на песента се проведе за седма поредна година. Организацията направиха читалището, пенсионерският клуб и кметството, подкрепени финансово от Община Лясковец. Празникът откри председателят на местната културна светиня Иванка Костова, а приветствия и благодарности за това, че самодейците пазят фолклорното ни наследство и го пренасят за идните поколения, отправиха кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова и селският управник Стоян Стоянов. При откриването домакините от танцовата читалищна група и самодейки от пенсионерския клуб представиха любовни мотиви от стари времена, така както нашите баби и дядовци помнят ухажването между мъж и жена преди повече от век – с открадването на момата при кладенеца. Млади и по-възрастни добридялчани изиграха „Задявки по добридялски” за своите гости и за жителите на селото, дошли на празника. С песни празника откриха и домакините от вокална група „Еделвайс” с ръководител Живка Иванова.

На сцената в салона на културната институция бе представена богата програма с участието на състави за стари градски песни и фолклорни групи, младежки формации и индивидуални изпълнители – всички възпяващи любовта. Любовта възпята в стихове бе и изпълнението на Детската група за художествено слово от драгижевското читалище, като децата рецитираха откъси от „Изворът на Белоногата”, за да разкажат за вярната любов на Гергана и Никола. Песни с любовна тематика изпълниха и гостуващите колективи от лясковските пенсионерски клубове и читалището, от Джулюница, Мерданя, Драгижево, Горско Ново село и Михалци, и дошлите чак от казанлъшкото Ясеново самодейци от певческа група „Бодър дух”.

В празничната програма се включиха и индивидуални изпълнители с любовни песни – най-възрастния, 86-годишната Пенка Цанева от домакинстващото читалище, солистката на лясковските „Бели ружи” Добринка Стателова, Петкана Димитрова от гостуващото Горско Ново село и други. Песни за сърцето озвучиха високата читалищна сграда, а народните ритми, изпълнени от „Добридялските мераклии” внесоха още по-добро настроение на празника. За всички колективи имаше сувенири за спомен от Седмия фестивал на любовта, както и грамоти за колективно и индивидуално участие.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.