Фестивал на Трабанта правят в Българево

Фестивал на Трабанта откриват в събота в каварненското село Българево. Организатор е Трабант клуб" Траби Фамилия Берлин", който има свой член и постоянен местен жител-германеца Райнхард. Събитието ще събере любители, собственици и фенове на известната марка от соца.

Очаква се да пристигнат автомобили от Варна, Добрич, Каварна, Разград, Русе, а в Българево вече са паркирали 10 трабанта, дошли от Германия, каза за "Труд" кметът на селото Георги Георгиев, под чиято егида се провежда фестът. Ще бъдат показани различни модели, запазили оригиналния си вид от своето производство, тунинговани коли, както и пикапи, пригодени за разнос. Не се предвиждат състезания и рали, заради натоварения трафик срещу Джулая, чиято Мека е близкият Камен бряг. Но гостите могат да се разходят с трабантчето, което пожелаят до нос Калиакра или град Каварна. Като на всеки фестивал ще има сергии с наденички на скара, сладолед и други изкушения, както и много изненади.

На 7 ноември 1957 г. е произведен първият автомобил от култовата марка на бившата Източна Германия. Малолитражните немски возила са произвеждани до 1991 г. в автомобилния завод в Цвикау. За тези 34 години от него са излезли над 3 милиона коли, а днес се счита, че картоненото чудо на техниката е символ на цяла една епоха.

Коментари

Задължително поле