Фиданка от хилядолетния сливенски бряст ще засадят в европейската столица на културата

Фиданка, създадена от семена на хилядолетния сливенски бряст, ще бъде засадена в градинката в парк "Майоров" в Пловдив, съобщи юристката Магдалена Данчева. "Така Пловдив, който става европейска столица на културата догодина, ще посрещне събитието с едно европейско дърво - Стария бряст на Сливен, който спечели конкурса на ЕС за най-обичано дърво от общността", каза Данчева.

Неуморната сливенска адвокатка отскоро работи в Града на тепетата и вече развива активна дейност там със сдружението си за обществено полезен труд "Бригада". Градинката в парка бе облагородена, бе направена пешеходна алея с тротоарна настилка и градински бордюр, а Данчева дари и постави 7 пейки "Моливи". Това стана със съдействието на районното кметство и управителя на фондация "Стария бряст" Стефан Стефанов, неизменен партньор в последните инициативи на юристката. Лентата бе прерязана от кмета на района инж. Ральо Ралев, разказа Маги. "Сега подготвяме мястото за младия бряст. Той, разбира се, ще е в центъра на градинката", допълни тя.

През последните десетина години Магдалена Данчева успя да преобрази отделни райони в Сливен със собствени средства и помощта на приятели и съмишленици от бизнеса. Тя превърна две кални междублокови пространства в кв."Дружба" в райски градини, с площадки, детски съоръжения и много цветя. Постави над 100 пейки покрай големите булеварди на града. Последната й деятелност бе свързана с облагородяването на градинка пред Природо-математическата гимназия, където за първи път сложи от новите пейки "моливи", с интересен дизайн и с преустройството на част от градинката до мола в града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони