„Фиданките“ и „Жарава“ съхраняват хората на видинския край

„Фиданките“ са счетоводителки, учителки, банкови служителки, адвокатки, обединени от любовта си към българското хоро.

Самодейни танцови състави жънат успехи на фолклорни фестивали

Две самодейни танцови формации - „Фиданките” и „Жарава”, ревниво пазят фолклорните традиции на Видин и видинския край, всеки по своему.

„Жарава”, като ги представя в оспорвани надпревари, жъне успехи и призови места на фестивали. Последното им завоевание е най-голямото отличие „Grand Prix Златен Орфей”, златен медал и титлата „Абсолютен национален шампион по фолклор за 2017 г.” от VIII Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк 2017”, който се проведе от 11 до 21 май във Велико Търново.

В рамките на 10 дни мащабният фолклорен форум даде сцена за изява на повече от 200 групи с над 4000 участници от България, Индонезия, Украйна, Турция, Молдова, Беларус, Казахстан, Испания, Македония, Индия, Иран и Унгария. Фестивалът и съпътстващите събития бяха част от музикалните празници „Евро фолк”, които се провеждат под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали и с подкрепата на Община Велико Търново.

Танцьорите на Фиданка Асенова, облечени в автентични 100-годишни носии, представиха Видинския регион с три автентични хора и две разработки. С тях спечелиха най-много от гласовете на журито.

„Фиданките” показват традициите на хората от региона на Видин. Под ръководството на Диана Димитрова те участват в различни трансгранични проекти, които обхващат пограничните райони на България, Сърбия и Румъния. Казват, че фолклорът естествено обединява хората, като с лекота прескача границите и „преплува” Дунав и Тимок.

Сега „Фиданките” трескаво подготвят 4-ото издание на своя собствен фестивал „Фолклорни дни с Фиданките” в края на юли. Той е заключителния етап на летния фестивал на община Видин „Дунавски вълни”. Вече е традиция „Фиданките” и техните гости – фолклорни състави от цяла България, Сърбия и Румъния, да закриват големия летен фестивал на кметството в крайдунавския град.

Последната награда на младите пазителки на традициите е от тази пролет от конкурса „Хоро се вие, извива”. Тогава грабват наградата на журито. Държат на участията си във фестивали, организирани в малките населени места на Северозападна България. Там черпят новости за своя репертоар. Сега разучават хорото „Ситната”, запазено от хората на село Косово.

Преди 7 години двете формации били едно цяло. Обособили се спонтанно на сцената на някогашния младежки дом, във вечери, когато прочутият професионален ансамбъл за народни песни и танци „Дунав” не репетира. Те са млади жени с разнообразни професии – счетоводителки, учителки, банкови служителки, адвокатки, които обичат българското хоро. Събира ги Фиданка Асенова, тя е човекът, който води хорото.

За първи път ги обединява идеята да представят фолклорните традиции на Видин и видинския край в Копривщица през 2010 г. Момичетата трескаво разравят старите скринове, вадят от нафталина носии, ризи, везани върху коприна, кенар, сатенирана басма, тъкани сукмани на своите баби и прабаби.

“Имам от прабабата на моята майка един сукман, който е по-скоро за музеен експонат – истински дебел шаяк на повече от 200 години”, с нескрита гордост разказва Диана, докато обяснява за богатството на материи, шевици и елементи при носиите запазени в селата на Видинско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл