Високоскоростен влак се разби в надлез в Анкара (СНИМКИ и ВИДЕО)

Европарламентът иска спиране на строежа на газопровода „Северен поток 2“

Пентагонът към Турция: Всяко едностранно военно действие в северна Сирия би било неприемливо

„Лудогорец“ предпазлив на трансферния пазар (ИНФОГРАФИКА)

На 13 декември 2018 да почерпят

Британският премиер Тереза Мей печели вота на доверие в парламента

Емигрантът Роман е първият мъж-финалист във „Фермата“

Чарли Шийн една година не е близвал алкохол

Джендър и футбол – най-търсени от българина Нито една личност в родния списък

„Роди се звезда“ поведе в номинациите на Гилдията на филмовите актьори

Пред срив са психиатричните грижи в България Пациентите се лекуват при тежки битови и хигиенни условия, нарушават се основни права

Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите преди изборите през 2022 г.

Айфеловата кула угасва в полунощ в памет на жертвите от Страсбург

Заснеха бившия македонски премиер Никола Груевски да се разхожда в Будапеща (СНИМКА)

Търсят сенчеста армия в Бундесвера Мистериозният Ханибал е начело на десни екстремисти

Фикрет Индже, мажоритарен собственик на “Алкомет” АД: Страната ни е благоприятно място за инвестиции

Фикрет Индже е председател на надзорния съвет на “Алкомет” АД - Шумен. Завършил е Техническия университет в Истанбул, специалност инженер-металург. Има повече от 40 г. опит в металургичното производство и ръководството на фирми от този бранш. Почетен гражданин на Шумен, а м.г. бе удостоен и със званието доктор хонорис кауза на ШУ “Еп. Константин Преславски”.

– Г-н Индже, каква беше изминалата година за „Алкомет”? Вече разполагате с пълна равносметка и анализ.

– Изминалата година беше изключително успешна за „Алкомет”. За поредна година работим при пълно натоварване на производствените мощности, което ни провокира да търсим варианти за увеличаване на производствения капацитет и да разширим продук­товото си портфолио. Пазарните изисквания са все по-високи и за да отговорим на очакванията на нашите клиенти, непрекъснато трябва да подобряваме техническите и технологичните параметри на произвежданите продукти. Затова в края на 2016 г. на официална церемония по случай Деня на металурга и 35 години „Алкомет” АД обявихме новата инвестиционна програма на дружеството.

– „Алкомет” получи сертификат за инвестиция клас „А” от Министерството на икономиката за проекта „Увеличение на производствения капацитет и повишаване на производствената ефективност” на стойност 69 млн. лв. Започнахте ли реализация, как ще се промени заводът?
– Да, вече е в ход реализацията на инвестиционна програма на дружеството за периода 2016-2018 г. Тя обхваща трите производствени цеха на компанията – валцов, пресов и леярен, стартира и изграждането на един напълно нов цех. Планираните инвестиции са свързани с увеличаване на капацитета, разнообразяване на продуктовата гама, повишаване на производствената ефективност, оптимизиране и подобряване на техническите и технологичните параметри на процесите и осигуряване на по-високо качество на произвежданите валцови и пресови изделия. Вече сключихме договори за закупуване на последно поколение високотехнологичен студено-валцов стан и прилежащите му съоръжения. Закупихме и нова иновативна 2500-тонна преса за производство на специални алуминиеви профили от водещи европейски производители на машини.
400 души ще работят по реализацията на тази програма, а когато тя приключи, ще осигурим заетост на 100 души. След завършване на инвестиционната програма се очаква общият обем на продукцията да нарасне с минимум 35% при запазване нивата на рентабилност.

– Ще добавите ли нови артикули в листата си от продукция?
– С финализиране на програмата възнамеряваме да разширим продуктовия си микс с продукти за автомобилната, фармацевтичната, опаковъчната индустрия (фолия за екструдиране, лакиране и каширане, позволяващи впоследствие печат, фолия за комплекси).

– Преди година казахте, че сте амбицирани „Алкомет” да излезе освен в 30 държави с утвърден пазар и в САЩ. Успяхте ли?
– Американският пазар е доста динамичен и дава различни възможности за реализация. Има определен интерес към нашата продукция отвъд океана и сме в преговори с няколко потенциални партньора. Тази година през октомври възнамеряваме да посетим изложение в Америка, посветено на алуминиевата индустрия, където ще се срещнем с други потенциални клиенти.

– Средствата в инвестиционната ви програма са от печалба, вероятно и от банков заем. Как оценявате взаимоотношенията банки – бизнес у нас?
– За реализиране на част от инвестиционната си програма ще използваме банков заем. Банковите институции са изключително кооперативни и предлагат много добри условия за финансиране. Тук е мястото да благодаря за подкрепата и доверието, което ни гласуват.

– „Алкомет” ви свърза неразривно с България от 1999 г. до днес. Как смятате – за това време стана ли държавата от мащеха майка за бизнеса?
– България претърпя много промени през последните години, не бих казал, че всички от тях бяха положителни, но със сигурност водят страната към по-добро. Най-осезаемите промени настъпиха след приемането на страната като член на ЕС и когато тя започна да прилага европейските дерективи в българското законодателство. България претърпя сериозни промени през последните 3-4 години, осезаемо се разви и вътрешният пазар.

– В помощ на предприемачите вие създадохте Българско-турска индустриална камара със седалище в Шумен и след 3 г. не само се говори за нови инвеститори, а те строят вече заводи в града. На вашия опит ли повярваха или на европейското законодателство?
– Бих казал, че се довериха както на европейското законодателство, така и на нашия опит. Страната ни е изключително благоприятно място за инвестиции и производство. Много сме щастливи и сме убедени, че Шумен ще се развива все по-добре години напред и наистина може да се превърне в индустриален център на Североизтока.
Радостното е, че камарата непрекъснато увеличава своето влияние сред фирмите в страната и близо 100 български и турски компании членуват в нея. Обмисляме да създадем представителство на камарата в столицата.

– Дали бъдещите работодатели в града ще копират обаче социалната ви политика и отношението към работниците?
– Не съм сигурен дали ще вземат примера ни като социално отговорна компания, но силно се надявам да водят активна социална политика. За да отдадеш своя принос към региона, в който живееш и работиш, трябва да спомагаш за подобряване условията на живот.

– 35% от екипа на „Алкомет” е със стаж във фирмата от 6 до 20 г. Какво задържа хората при вас?
– Щастлив съм, че екипът ни е като семейство. Сама по себе си тази статистика говори, че и двете страни са доволни, щом поддържаме отношения в толкова дългосрочен период. Много съм доволен и благодарен на нашите служители и оценявам техния принос за развитието на компанията.

– На близо 440 000 лв. възлизат даренията на „Алкомет” през м.г. Със 100 000 лв. повече от предходната, основно в какви направления беше благотворителността ви?
– Даренията на компанията могат условно да се разделят на няколко групи, но най-важни за нас са уязвимите – деца, пенсионери и хора в неравностойно положение.

– Заводът за алуминий вече има и свой фолклорен състав, кажете как се роди той?
– На последното новогодишно тържество на компанията нашите служители ни изненадаха много приятно, като бяха подготвили фолклорна програма. Тогава си дадох сметка колко талантлив екип имаме. Ако трябва да бъда откровен, преди време на посещение в турската фирма Sarkuysan, която строи завод в Шумен, бяхме посрещнати с техен ансамбъл и още тогава ми се искаше и ние да имаме такава група. Така и се роди идеята за ансамбъл „Алкомет”.

За компанията:

“Алкомет” АД – Шумен е водещ производител на алуминиеви валцови и пресови изделия на Балканския полуостров и единствена по рода си компания в България, съчетаваща производството на двата вида продукти. С 35-годишния си опит в областта на цветната металургия дружеството се нарежда сред 100-те най-добри български компании по приходи от дейността, както и сред 100-те най-големи български работодателя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.