Филипинската полиция e убила 32 души заради наркоразпространение

Филипинската полиция заяви, че е ликвидирала 32 души при операции, целящи да всеят ужас сред наркотрафикантите, съобщи „Гардиън“.

От идването си на власт преди 14 месеца Дутерте води безпрецедентно сурова кампания срещу дрогата. Над 2000 души са убити заради престъпления, свързани с разпространение на наркотици. Правозащитници обвиниха Дутерте в престъпления срещу човечността.

По-рано президентът филипинският президент призна, че неговата предизвикваща полемика война срещу наркотиците може да има и отрицателни страни.

Той обаче приветства избиването на десетки предполагаеми наркотрафиканти. "Нека убиваме по още 32 всеки ден, тогава може би ще успеем да намалим онова, което измъчва тази страна", каза Дутерте.

При една от най-кървавите операции срещу предполагаеми трафиканти във Филипините - в провинция Булакан - според полицията са убити 32 души за 24-часов период от понеделник.

"Стремежът ни е да всеем объркване и ужас сред наркобосовете", заяви пред журналисти в Манила комисар Ромео Карамат, шеф на полицията в Булакан. Той се аргументира, че "останалите наркобосове ще си помислят два пъти преди да продължат с търговията".

Арестувани са 109 заподозрени. Карамат твърди, че полицията е действала единствено в рамките на законната самоотбрана. Според него по време на операцията са конфискувани гранати и пистолети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия