Филип Кирилов – живот от Индийския океан до село Желен

bty

След обучение на екзотичния остров Реюнион българинът успешно реализира на наша почва първия модел за перма фамилия

Той учи в най-големия френски изследователски център по естествени науки – университета „Пол Сабатие” в Тулуза. Вместо научна кариера, добре платена работа и градски комфорт избира път далече от урбанизацията. Филип Кирилов живее като дете на природата на екзотичния остров Реюнион близо до Мадагаскар, където работи тежък физически труд и усвоява модела на перма фамилията. После го прилага в село Желен, което възражда от 14 години.

Филип Кирилов разбива всякакви представи за човек, избрал доброволно връщане обратно към природата. Не е затворен, нито темерут, точно обратното – той е високообразован, интелигентен и вдъхновяващ мъж на 35 години. Потомствен софиянец, израснал е в центъра на столицата. Учи в елитното 133-о училище, завършва Френската гимназия. Животът в големия град обаче не му е по вкуса. Чака с нетърпение ваканциите, за да замине с баба си в нейната къща в село Желен до Своге.

От тийнейджър се увлича по биологията и отива да учи в най-големия изследователски център по естествени науки във Франция – университета „Пол Сабатие” в Тулуза.

След две години следване е тотално разочарован

Забързаният живот в Тулуза не се харесва на младежа, който от дете мечтае да живее сред природата. Обучението по биология е теоретично и не включва това, което го интересува. Отвратен е и от системата, и от силната конкуренция в университета – ако имаш само бакалавърска или магистърска степен без научна, си нищо на пазара на труда.

Филип зарязва следването си и заминава за екзотичния остров Реюнион в Индийския океан, близо до Мадагаскар – отвъдморски департамент на Франция. За да има право да живее там, се записва като студент по скално катерене в спортния университет в Тампон – най-южния град на острова. Там открива сдружение от хора, които живеят в планината, на 1600 м височина, на място, където няма ток, нито път за автомобил, а само тясна пътечка. Три семейства с 8 деца разполагат със 160 дка площ, от които 120 дка са превърнали в градини с овощни, малиноплодни и билкови насаждения.

Филип е очарован от райската градина и

постъпва в стопанството като доброволец

Работи тежък физически труд. Първата му задача е да промени едно каменисто плато, обхванато от ерозия. Всеки ден в ранни зори той реже със сърп червена лиана и мъкне на гръб вързопи от растението до платото, за да може след месеци от изгнилите растения да се образува плодородна почва. Едва в края на втората година там се засаждат ягоди и мента, а по-късно и устойчиви акации. На остров Реюнион той за пръв път усвоява основите на перма стопанството, което се ръководи от ирландеца Папа Иън. Названието идва от „перманентен” – постоянен, и става дума за устойчиво земеделие, което е постоянно от столетия назад и за столетия напред.

След 2 години майка му и сестра му гостуват на острова. „Щом моделът на перма фамилия толкова ти харесва, защо не го приложиш у нас – казва майка му. - Ето ти къщата на баба ти в село Желен, живей там и прави каквото искаш, а ние ще помагаме с каквото можем." През 2005-а от френското правителство му дават 40-дневен срок да напусне, тъй като е загубил студентските си права за пребиваване в страната. Тези две събития ускоряват решението му да се върне у нас.

Къщата на баба му е в центъра на Желен, а семейството му купува втора къща, високо в планината, на 3 км от старата, в местността Черни камик. Той решава да се настани там и да превърне мястото в земен рай. Създава сдружението „Тринога”, по модела на това в Реюнион, но адаптирано към нашите условия.

Някак между другото Филип споменава за една случка от живота си, която разбива всякакви представи за мъжко съперничество. Един ден в Желен му гостува французинът Макс от перма стопанство във френските Алпи, с които са едно перма семейство, тъй като са създадени по модела от Реюнион. Тогава Филип живее с Теодора, майката на 8-годишната му дъщеря Невена.

Макс и Теодора се влюбват и тя заминава с него за Франция

Филип обаче, вместо да се отдаде на ревността, и до днес е приятел с Макс и Теди и казва, че са едно семейство. Дори им купува къща в Желен, която сега ремонтира, за да има къде да отсядат. Често ходи и при тях в Алпите, за да види дъщеря си. „Ако човек иска детето му да израсне без психически травми, трябва да запази спокойствие и да уважава решенията на другия родител”, категоричен е Филип.

Днес стопанството разполага с 30 дка земя в Черни камик, като на площ от 10 дка се правят експерименти.

Стабилизиран е дебитът на водите, засадени са 1400 дървета от различни редки видове, обогатено е биоразнообразието. Филип и хората му планират да засадят още десетки хиляди дървета, да създадат ботаническа, овощна и зеленчукова градина, училище, зала за занаяти и ваканционно селище. Ще осигурят и пребиваването на поне още 4 семейства, които да са собственици на част от терена и да имат собствен бизнес там. Ще изградят и високотехнологична оранжерия с площ от 200 квадрата, в която освен местни култури ще се отглеждат екзотични видове като цитруси, смокини и други растения, които не растат в Стара планина на 900 м надморска височина.

В перма семейството всички служат на природата и едни на други. Когато някой строи или ремонтира къща, другите отиват да помагат. В селото

по примера на „Тринога” 15 семейства са си купили къщи

От тях половината са в Желен за постоянно, другите са „с единия крак в селото, с другия - в София". Всички са млади хора и са си осигурили доходи, живеейки в Желен. Има IT специалист, който работи дистанционно, дизайнер на керамика, психолог, химик, архитект, художник, ботаник, агроном… Селото е с 200 местни жители, а през лятото се удвояват, тъй като има много вили. „През първите години местните хора ни гледаха доста странно и с недоверие, но напоследък започнаха да се включват в работата по облагородяването на района", казва Филип.

Лятото идват доброволци от чужбина, които работят и се обучават. Това са младежи, които живеят по 2-3 месеца при комбинирана програма – внасят дарения и работят като доброволци. Няколко пъти годишно Филип и съмишлениците му провеждат обучения по здравословно хранене и цялостен подход в Швейцария, в планината Юра.

Природата е дала лек за всичко, убеден е мъжът. От 12 години хората от сдружението усвояват знания от д-р Димитър Пашкулев, специалист по природна медицина и интегрално образование, което включва живот в природата, екоземеделие, природна медицина, адекватно образование и взаимопомощ. В перма семейството хората боледуват за значително по-кратко време. Един вирус там се овладява за 30 часа. Филип и приятелите му изработват по рецепти на д-р Пашкулев билкови чайове, сиропи и мехлеми, тинктури, магнезиеви и минерални продукти.

Вегетариум – най-добрата среда

Срещата на Филип с една австрийка преди 2 години и половина променя живота му. Барбара пристига на велосипед в Желен, след велопоход по Дунава от Австрия до България. „Тя се появи на традиционния ни летен събор и реши да остане. Днес живеем заедно, обединени сме от общи идеи и нашата връзка за щастие процъфтява. Барбара също има много силни идеи", казва Филип. Двамата заедно създават нов проект – „Вегетариум", чийто идеолог е д-р Пашкулев и е основан на цялостния подход. Цялостният или интегрален подход е синтез на човешката мъдрост от древността до наши дни, като включва всички стойностни страни на обученията от Древен Китай, Индия, Египет, Древна Европа, Средновековие и съвременните научни открития.

"Вегетариум" означава "най-добра среда за растеж и развитие". Целта е цялостна трансформация на личността чрез положително развитие в три измерения: повдигане и стабилизиране на съзнанието, уравновесяване на характера и задълбочаване на основните компетенции. Води се балансиран ритъм на живот - практики за тялото и духа, здравословна храна, физически и умствен труд в полза на биоразнообразието, разходки в природата, лично и колективно творчество. Усвояват се основни познания по природна медицина и профилактика, екология и еко земеделие, психология и педагогика, икономика, информатика, езици, изкуства.

За стажантите по програмата на „Вегетариум" Филип и Барбара купуват и ремонтират няколко кирпичени къщи с всички градски удобства, отварят стаи за гости, има и високоскоростен интернет. Идеята е това да не е „хижата, където има студена бира и топли кебапчета", а място с възможно най-добри условия за растеж и развитие, достъпно за всеки. Там никой не ходи просто на почивка, а, за да се обучава и да подпомага с труда си развитието на проекта. Има модули със заплащане и бартер, тоест учиш се и работиш по 3 часа дневно. Хората без доходи пък могат да се обучават и само срещу труд в полза на перма стопанството.

Един ден в Рая

Филип се събужда в 4 часа сутринта, излежава се до 4.30 и пуска послания към подсъзнанието. „Между 90 и 95 процента от нашето поведение се определя от подсъзнанието, въпреки че претендираме, че сме адекватни, аналитични и мислещи същества. Тези послания тотално ти променят живота", казва Филип. От 4.30 до 5.30 двамата с Барбара пият гореща вода – около 1 литър, и четат – това е най-подходящото време за духовна литература. След това правят масажи, акупресура и различни техники от източната и съвременна медицина, които тонизират и събуждат тялото. После загряват ставите и правят упражнения за гъвкавост и сила. Излизат навън и пеят, танцуват по поляните и посрещат изгрева на слънцето. Правят дихателни упражнения и медитация и в 7.30 се връщат. За половин час почистват цялата къща, задължително, дори и да е чиста.

От 8 докъм 8.40 ядат плодове и супер храни и вземат добавки – магнезий, витамини B12 и С, минерали, водорасли, ферментирали растителни протеини, аминокиселини, органични киселини, билкови продукти. От 8.30 до 11 ч. е пик на интелектуалната дейност и тогава се обучават в цялостния подход. В 11 ч. има втора закуска със зърнени храни. От 11.30 до 14.30 ч. работят. Идеята е, че при балансирания начин на живот не трябва да се работи повече от 3 часа. В 14.30 обядват и после всеки е свободен да прави каквото му душа иска – разхожда се, свири на музикални инструменти, чете, работи на компютъра или просто общува с други хора.

Привечер има втора практика по желание. От 16.30 до 17 ч. заедно се молят и медитират, вечерят и танцуват яко в продължение на 2 часа, до пълно изпотяване. Вземат си душ и в 21 ч. най-късно са в леглата.

Коментари

Задължително поле