Екатерина Захариева: Готови сме за коронавируса

Д-р Иван Кокалов: Психозата около коронавируса е по-силна от заплахатата

Министър Каракачанов: Генерал Боцев беше мъж на честта и боец

Българите, блокирани в хотел в Тенерифе: Надяваме се да си тръгнем днес

Няма положителни проби за коронавирус у нас

Проф. Иво Кременски: Коронавирусът със сигурност ще мине през България, но има безпрецедентна подготовка

Турция вече няма да спира потока от сирийски бежанци към Европа

Канада спира охраната на принц Хари

Даниела Симеонова, директор на Професионалната гимназия по строителство „Кольо Фичето“ в Бургас, пред „Труд“: Добрият учител строи мостове до учениците и родителите им

Стивън Сегал глобен с над 314 000 долара

Три държави в Европа съобщиха за първи случаи на коронавирус

Спад в новите случаи на коронавирус в Китай

Японският премиер обеща да защити икономиката от влиянието на коронавируса

Анкара отговори с бомбардировки след смъртта на 22 турски войници в Сирия

Ето какво ни носи времето днес

Филип Кирилов – живот от Индийския океан до село Желен След обучение на екзотичния остров Реюнион българинът успешно реализира на наша почва първия модел за перма фамилия

bty

Той учи в най-големия френски изследователски център по естествени науки – университета „Пол Сабатие” в Тулуза. Вместо научна кариера, добре платена работа и градски комфорт избира път далече от урбанизацията. Филип Кирилов живее като дете на природата на екзотичния остров Реюнион близо до Мадагаскар, където работи тежък физически труд и усвоява модела на перма фамилията. После го прилага в село Желен, което възражда от 14 години.

Филип Кирилов разбива всякакви представи за човек, избрал доброволно връщане обратно към природата. Не е затворен, нито темерут, точно обратното – той е високообразован, интелигентен и вдъхновяващ мъж на 35 години. Потомствен софиянец, израснал е в центъра на столицата. Учи в елитното 133-о училище, завършва Френската гимназия. Животът в големия град обаче не му е по вкуса. Чака с нетърпение ваканциите, за да замине с баба си в нейната къща в село Желен до Своге.

От тийнейджър се увлича по биологията и отива да учи в най-големия изследователски център по естествени науки във Франция – университета „Пол Сабатие” в Тулуза.

След две години следване е тотално разочарован

Забързаният живот в Тулуза не се харесва на младежа, който от дете мечтае да живее сред природата. Обучението по биология е теоретично и не включва това, което го интересува. Отвратен е и от системата, и от силната конкуренция в университета – ако имаш само бакалавърска или магистърска степен без научна, си нищо на пазара на труда.

Филип зарязва следването си и заминава за екзотичния остров Реюнион в Индийския океан, близо до Мадагаскар – отвъдморски департамент на Франция. За да има право да живее там, се записва като студент по скално катерене в спортния университет в Тампон – най-южния град на острова. Там открива сдружение от хора, които живеят в планината, на 1600 м височина, на място, където няма ток, нито път за автомобил, а само тясна пътечка. Три семейства с 8 деца разполагат със 160 дка площ, от които 120 дка са превърнали в градини с овощни, малиноплодни и билкови насаждения.
Филип е очарован от райската градина и

постъпва в стопанството като доброволец

Работи тежък физически труд. Първата му задача е да промени едно каменисто плато, обхванато от ерозия. Всеки ден в ранни зори той реже със сърп червена лиана и мъкне на гръб вързопи от растението до платото, за да може след месеци от изгнилите растения да се образува плодородна почва. Едва в края на втората година там се засаждат ягоди и мента, а по-късно и устойчиви акации. На остров Реюнион той за пръв път усвоява основите на перма стопанството, което се ръководи от ирландеца Папа Иън. Названието идва от „перманентен” – постоянен, и става дума за устойчиво земеделие, което е постоянно от столетия назад и за столетия напред.

След 2 години майка му и сестра му гостуват на острова. „Щом моделът на перма фамилия толкова ти харесва, защо не го приложиш у нас – казва майка му. – Ето ти къщата на баба ти в село Желен, живей там и прави каквото искаш, а ние ще помагаме с каквото можем.“ През 2005-а от френското правителство му дават 40-дневен срок да напусне, тъй като е загубил студентските си права за пребиваване в страната. Тези две събития ускоряват решението му да се върне у нас.

Къщата на баба му е в центъра на Желен, а семейството му купува втора къща, високо в планината, на 3 км от старата, в местността Черни камик. Той решава да се настани там и да превърне мястото в земен рай. Създава сдружението „Тринога”, по модела на това в Реюнион, но адаптирано към нашите условия.

Някак между другото Филип споменава за една случка от живота си, която разбива всякакви представи за мъжко съперничество. Един ден в Желен му гостува французинът Макс от перма стопанство във френските Алпи, с които са едно перма семейство, тъй като са създадени по модела от Реюнион. Тогава Филип живее с Теодора, майката на 8-годишната му дъщеря Невена.

Макс и Теодора се влюбват и тя заминава с него за Франция

Филип обаче, вместо да се отдаде на ревността, и до днес е приятел с Макс и Теди и казва, че са едно семейство. Дори им купува къща в Желен, която сега ремонтира, за да има къде да отсядат. Често ходи и при тях в Алпите, за да види дъщеря си. „Ако човек иска детето му да израсне без психически травми, трябва да запази спокойствие и да уважава решенията на другия родител”, категоричен е Филип.

Днес стопанството разполага с 30 дка земя в Черни камик, като на площ от 10 дка се правят експерименти.

Стабилизиран е дебитът на водите, засадени са 1400 дървета от различни редки видове, обогатено е биоразнообразието. Филип и хората му планират да засадят още десетки хиляди дървета, да създадат ботаническа, овощна и зеленчукова градина, училище, зала за занаяти и ваканционно селище. Ще осигурят и пребиваването на поне още 4 семейства, които да са собственици на част от терена и да имат собствен бизнес там. Ще изградят и високотехнологична оранжерия с площ от 200 квадрата, в която освен местни култури ще се отглеждат екзотични видове като цитруси, смокини и други растения, които не растат в Стара планина на 900 м надморска височина.

В перма семейството всички служат на природата и едни на други. Когато някой строи или ремонтира къща, другите отиват да помагат. В селото

по примера на „Тринога” 15 семейства са си купили къщи

От тях половината са в Желен за постоянно, другите са „с единия крак в селото, с другия – в София“. Всички са млади хора и са си осигурили доходи, живеейки в Желен. Има IT специалист, който работи дистанционно, дизайнер на керамика, психолог, химик, архитект, художник, ботаник, агроном… Селото е с 200 местни жители, а през лятото се удвояват, тъй като има много вили. „През първите години местните хора ни гледаха доста странно и с недоверие, но напоследък започнаха да се включват в работата по облагородяването на района“, казва Филип.

Лятото идват доброволци от чужбина, които работят и се обучават. Това са младежи, които живеят по 2-3 месеца при комбинирана програма – внасят дарения и работят като доброволци. Няколко пъти годишно Филип и съмишлениците му провеждат обучения по здравословно хранене и цялостен подход в Швейцария, в планината Юра.

Природата е дала лек за всичко, убеден е мъжът. От 12 години хората от сдружението усвояват знания от д-р Димитър Пашкулев, специалист по природна медицина и интегрално образование, което включва живот в природата, екоземеделие, природна медицина, адекватно образование и взаимопомощ. В перма семейството хората боледуват за значително по-кратко време. Един вирус там се овладява за 30 часа. Филип и приятелите му изработват по рецепти на д-р Пашкулев билкови чайове, сиропи и мехлеми, тинктури, магнезиеви и минерални продукти.

Вегетариум – най-добрата среда

Срещата на Филип с една австрийка преди 2 години и половина променя живота му. Барбара пристига на велосипед в Желен, след велопоход по Дунава от Австрия до България. „Тя се появи на традиционния ни летен събор и реши да остане. Днес живеем заедно, обединени сме от общи идеи и нашата връзка за щастие процъфтява. Барбара също има много силни идеи“, казва Филип. Двамата заедно създават нов проект – „Вегетариум“, чийто идеолог е д-р Пашкулев и е основан на цялостния подход. Цялостният или интегрален подход е синтез на човешката мъдрост от древността до наши дни, като включва всички стойностни страни на обученията от Древен Китай, Индия, Египет, Древна Европа, Средновековие и съвременните научни открития.

„Вегетариум“ означава „най-добра среда за растеж и развитие“. Целта е цялостна трансформация на личността чрез положително развитие в три измерения: повдигане и стабилизиране на съзнанието, уравновесяване на характера и задълбочаване на основните компетенции. Води се балансиран ритъм на живот – практики за тялото и духа, здравословна храна, физически и умствен труд в полза на биоразнообразието, разходки в природата, лично и колективно творчество. Усвояват се основни познания по природна медицина и профилактика, екология и еко земеделие, психология и педагогика, икономика, информатика, езици, изкуства.

За стажантите по програмата на „Вегетариум“ Филип и Барбара купуват и ремонтират няколко кирпичени къщи с всички градски удобства, отварят стаи за гости, има и високоскоростен интернет. Идеята е това да не е „хижата, където има студена бира и топли кебапчета“, а място с възможно най-добри условия за растеж и развитие, достъпно за всеки. Там никой не ходи просто на почивка, а, за да се обучава и да подпомага с труда си развитието на проекта. Има модули със заплащане и бартер, тоест учиш се и работиш по 3 часа дневно. Хората без доходи пък могат да се обучават и само срещу труд в полза на перма стопанството.

Един ден в Рая

Филип се събужда в 4 часа сутринта, излежава се до 4.30 и пуска послания към подсъзнанието. „Между 90 и 95 процента от нашето поведение се определя от подсъзнанието, въпреки че претендираме, че сме адекватни, аналитични и мислещи същества. Тези послания тотално ти променят живота“, казва Филип. От 4.30 до 5.30 двамата с Барбара пият гореща вода – около 1 литър, и четат – това е най-подходящото време за духовна литература. След това правят масажи, акупресура и различни техники от източната и съвременна медицина, които тонизират и събуждат тялото. После загряват ставите и правят упражнения за гъвкавост и сила. Излизат навън и пеят, танцуват по поляните и посрещат изгрева на слънцето. Правят дихателни упражнения и медитация и в 7.30 се връщат. За половин час почистват цялата къща, задължително, дори и да е чиста.

От 8 докъм 8.40 ядат плодове и супер храни и вземат добавки – магнезий, витамини B12 и С, минерали, водорасли, ферментирали растителни протеини, аминокиселини, органични киселини, билкови продукти. От 8.30 до 11 ч. е пик на интелектуалната дейност и тогава се обучават в цялостния подход. В 11 ч. има втора закуска със зърнени храни. От 11.30 до 14.30 ч. работят. Идеята е, че при балансирания начин на живот не трябва да се работи повече от 3 часа. В 14.30 обядват и после всеки е свободен да прави каквото му душа иска – разхожда се, свири на музикални инструменти, чете, работи на компютъра или просто общува с други хора.

Привечер има втора практика по желание. От 16.30 до 17 ч. заедно се молят и медитират, вечерят и танцуват яко в продължение на 2 часа, до пълно изпотяване. Вземат си душ и в 21 ч. най-късно са в леглата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Браво на пича, но дано не го чуе някой седераст, като бащата на петър стоянов – коня, че ще прати полиция на село да ги пре6ие….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.