Филип Киркоров с 5-годишна забрана да влиза в Литва

Певецът ще обжалва в съда решението  

53-годишният крал на руската поп сцена Филип Киркоров няма да може да има участия в Литва през следващите пет години. Министерството на вътрешните работи на балтийската държава му е забранило да влиза в страната, тъй като той "публично оправдава окупацията на Крим", заяви ръководителят на ведомството Агне Билотайте.

"Изпълнителите, които публично оправдават окупацията на Крим, не могат да бъдат толерирани при никаква демокрация. Ние имаме недвусмислена позиция по въпроса за такива теми, така че няма съмнение, че Киркоров ще бъде включен в списъка на нежеланите хора в Литва", отбеляза тя.

Официалният уебсайт на Министерството на външните работи на Република Литва отбелязва, че Киркоров „чрез многократните си посещения на незаконно анексирания полуостров Крим умишлено отрича териториалната цялост и суверенитета на Украйна и по този начин индиректно оправдава агресивните действия на Руската федерация“.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова направи изявление. "Абсурдът и всъщност откровената глупост на подобни обвинения не се нуждае от допълнителни коментари. Съжаляваме, че културата се използва от недобросъвестни литовски политици за изкореняване на доброто отношение на литовските граждани към нашата страна. Като цяло отбелязваме, че репресивното отношение към артистите се превърна в истински отличителен белег на младите европейски демокрации", каза тя.

Филип Киркоров ще обжалва в съда решението на външното министерство на Литва да забрани за срок от пет години влизането на певеца в страната, съобщи РИА Новости. Адвокатът Александр Добровинский, който ще представлява певеца е категоричен: "Разбира се, Филип Бедросович, като мен, смята, че е недостойно да се използва културата за политически цели. Затова Филип ми повери да водя делата му в съдилищата на Европа, където ще се борим и отстояваме гражданската му позиция. Според мен културата, изкуството, спорта и любовта трябва да са извън политиката “, предаде Радио Спутник.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес