Филип Попов: Конституцията на България доста е изпреварила Истанбулската конвенция

Конституцията на Република България доста е изпреварила Истанбулската конвенция в защитата на правата на жените и децата. Това заяви пред журналисти секретарят на парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов преди началото на Националния съвет на социалистическата партия.

На съвета левицата ще обсъди вота на недоверие към правителството, Истанбулската конвенция и отчета за работата на парламентарната група. Решението за днешния пленум е взето на заседание на Изпълнителното бюро. В дневния ред е и точка, касаеща бъдещото развитие на планинския туризъм.

„Мисля, че в Конституцията е залегнала тази защита, освен това БСП винаги е защитавала правата на жените и децата. Сега ще обсъдим Истанбулската конвенция“, каза Попов. Той поясни, че когато се ратифицира една конвенция, тя има преимущество над вътрешното законодателство.

„Мисля, че следва да въведем такива закони в България, които да осигуряват още по-добрата защита на правата на жените и децата“, заяви Попов.

Депутатът от БСП Александър Симов допълни, че ако конвенцията бъде ратифицирана, някои текстове трябва да претърпят промяна.

Лидерът на ПЕС и член на Пленума на БСП Сергей Станишев обаче заяви на влизане, че въпросът за насилието на жените не търпи отлагане. „Малко бях учуден от тази спешна реакция, непосредствено след празниците, толкова категорична. Само до преди един месец позицията на Съвета на ПЕС чрез гласуване по резолюцията, където има изричен текст „подкрепяме Истанбулската конвенция", е подкрепена от БСП“, коментира Станишев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика