Филип Попов: Службите в България и изпълнителната власт проспаха пирамидата „Олимпик“

„Службите в България и изпълнителната власт проспаха пирамидата „Олимпик“. Получихме оставката на зам.-председателя на КФН, но това не е достатъчно. Искаме оставката на цялата Комисия за финансов надзор“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов в ефира на БНР. Той подчерта, че КФН е имала възможност да въздействат, контролират и изискват информация по отношение на всеки един застраховател, който оперира на територията на България. Попов обясни, че „Олимпик“ е регистрирана още 2009 г. в България. „Собственикът й, който е регистрирал фирмата в Кипър, е някакъв испанец Диего, на когото е забранено в родината му Испания, да извършва каквато и да било финансова дейност. Но той от 2009 до 2018 г. безпроблемно работи в България и изкарва от българските граждани около 21 млн. евро. Това е фрапиращо“, коментира народният представител. Според него още 2009 г. е трябвало да се обърне внимание кой е той и защо в Кипър няма нито една полица, нито едно евро от застраховки, а всичко е насочено към България. „КФН би трябвало да потърси отговори на тези въпроси, а не сега да се чудят какво да правят с тези над 200 000 български граждани“, каза още Попов. По неговите думи решението, което управляващите приеха в НС, е абсолютно бланкетно и се опитва да замете под килима всички проблеми. „В нашето предложение ясно се казваше - правителството да потърси обезщетение за възстановяване на сумите на тези 200 000 български граждани. Управляващите приеха решение, в което се казва – да се потърси възможност за оказване на помощ. Каква помощ – психологическа, финансова, правна?“, попита депутатът от левицата.

Филип Попов обясни, че гаранционният фонд е създаден от вноските на всички застраховани. „Има възможност хората да бъдат обезщетени от българския гаранционен фонд, а след това крайната сума да бъде възстановена от кипърския. Вчера Ралица Агайн увери, че във фонда има достатъчно пари“, каза още той. Попов обърна внимание, че „Олимпик“ не е българска компания и по закон не е трябвало да внася в българския гаранционен фонд, но са събрани около 2 млн. лв. „А сега пък искат да ги връщат. Кашата е тотална“, коментира още той. Попов е категоричен, че тази тема не може да бъде затворена, докато не бъдат обезщетени тези 200 000 човека, които съвсем добросъвестно са си направили застраховки. „Комисията е тази, която трябва да защити интересите на българските граждани. А сега е ред на държавата да се погрижи за тези хора, но заради вчерашното решение на управляващите не мисля, че ще се случи“, допълни народният представител.

По повод Търговския регистър, Попов коментира, че става въпрос за много чувствителна информация и този проблем касае всеки български гражданин. „ГЕРБ управляват България вече 10 години. Не могат непрекъснато да прехвърлят вина и да връщат времето от преди 50, 100 години или времето на хан Аспарух. Трябва да си поемат отговорност“, категоричен е народният представител. По неговите думи вчера е станало ясно, че е имало доклад до министъра на правосъдието по отношение на компетентността на ръководителя на Търговския регистър, но не са били предприети адекватни действия и мерки. „Стана ясно, че в този Търговски регистър не може да се съхрани надеждно информацията, а са дадени много пари. Никой не каза какви щети са нанесени върху българската икономика и бизнес“, каза още Филип Попов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика