Филмова Олимпиада във Френския институт през май

„Буря“

Специална програма с прожекции в петък и събота

Киното среща спорта на голям екран

От „Буря“ до „Трио „Белвил“

Селекция от игрални, докуметални, анимационни и късометражни заглавия

Три сезона от рисуваната поредица „Атлетикус“

По случай Олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., от 10 май във Френския институт започва филмова олимпиада. Зала „Славейков“ в София се превръща в своеобразно игрално поле, на което ще се провеждат прояви от седмото изкуство с главни герои ценностите на олимпизма като приятелство, уважение, върхови постижения, решителност, равнопоставеност, вдъхновение и смелост. Разнообразна програма включваща пълнометражни и късометражни, игрални или анимационни ленти за дисциплини като езда („Буря“ на Кристиан Дюге), водна топка („Блещукащите скаридки“ на Седрик Льо Гало и Максим Говар), колоездене („Трио „Белвил“ на Силвен Шоме), ски („Слалом“ на Шарлен Фавие), футбол („За живота и лъжите“ на Жюлиен Рапно), и дори шахмат („Фахим“ на Пиер-Франсоа Мартин-Лавал).

„Трио Белвил“

По случай поредицата, за първи път от организаторите предлагат преди прожекциите на 11-ти, 18-ти и 25 май, три сезона от късометражните анимации „Атлетикус“, които ще потопят публиката в причудливия животински свят, измислен от Никола Дево.

„Слалом“

Друг акцент в програмата, по случай 20-тото издание на Нощта на музеите на 18 май –  вечер изцяло посветена на анимационните ленти с култовия филм „Трио „Белвил“, който се превърна в един от най-успешните и влиятелни образци на жанра за последните десетилетия и гарантира единствено по рода си визуално и музикално преживяване за малки и големи.
Идеята е публиката да се вдъхнови и за спорт, да се раздвижи през май, да излезе и да отиде на кино, защото физическото усилие е жизнено важен елемент от нашето психическо благополучие, както ни завещава римският поет сатирик Ювенал „това в което трябва да се вричаме е здрав дух в здраво тяло“.

Всички филми са със субтитри на български език. Входът е с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.
Този петък 10 май, 18:30 часа е прожекцията на „Буря“ на Кристиан Дюге, с участието на имена като Мелани Ролан, Пио Мармай, Кейси Мотет Клайн и др.

Ето го и сюжета: „Родена в конезавода на родителите си, Зоуи израства заобиколена от коне и има само една мечта: да стане жокей! Буря, кобилка, която тя вижда да се ражда, ще се превърне в нейното алтер его. Но една бурна вечер, Буря, , паникьосана, поваля Зоуи и разбива мечтата й. Въпреки това, тя ще устои и ще опита невъзможното, за да се свърже отново със съдбата си.“

В събота 11 май, 19:00 часа, програма започва с първи сезона на „Атлетикус“ на Никола Дево.

Кадри от „Атлетикус“

Диви животни се съревновават в спортни надпревари. От тенис на маса до висилка, минавайки през висок скок или баскетбол, те реагират спрямо индивидуалността и анатомичните си особености, вечно създавайки налудничави смехотворни или лирични ситуации.

После идва ред на „Блестящите скариди“ на Седрик Льо Гало и Максим Говар, с участието на Никола Гоб, Албан Льоноар, Микаел Абитебул, Давид Байо, Ролан Мену, Жофре Куе, Ромен Бро, Феликс Мартинез.

В събота 18 май, от 19:00 часа продължава с нов сезон на „Атлетикус“, в който причудливият животински свят, измислен от Никола Дево, мигрира в града за нова порция епизоди, все толкова шантави, колкото и предишните.

А после е прожекцията на шедьовъра „Трио „Белвил“ на Силвен Шоме. Шампион е едно самотно момче осиновено от баба си, Мадам Суза. Забелязвайки, че хлапето е щастливо само когато кара колело, Мадам Суза го записва на усилени тренировки.

Благодарение на това, с течение на времето Шампион става достоен за името си и вече е готов за участие в световно известното колоездачно състезание „Тур дьо Франс”.

По време на състезанието двама мистериозни мъже, облечени в черно, отвличат Шампион. Мадам Суза и вярното й куче Бруно се втурват да го спасяват и това приключение ги води от другата страна на Океана, в гигантски мегаполис, наречен Белвил. Там те случайно се срещат с възобновеното „Трио Белвил“ – три ексцентрични дами, музикални звезди от 30-те години, които решават да ги приютят под крилото си.

Благодарение на брилянтния нюх на Бруно, смелата двойка скоро попада на следите на Шампион. Но дали ще успеят да преборят дяволския план на злата френска мафия?

Прожекциите на спортни филмови творби продължават във Френския институт до самото начало на месец юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино