Филмови герои се разхождат из София

 

Седемдесет и тригодишен се преоблече като персонаж от компютърна игра

Представете си, че играете Pokemon Go на телефона си и гонейки виртуалния Пикачу, изведнъж той се появява пред вас на улицата съвсем истински. Това е напълно възможно в София. За късметлиите може да изникне и някоя Жена чудо, или Харли Куин до Паметника на Незнайния воин. Фенове, костюмирани като тях, се разхождат у нас заради все по-масово навлизащата в страната т. нар. косплей мания. От около 200 души първоначално през 2005 г. посетителите на подобен род мероприятия са се увеличили до 4000 през 2013 г. в столицата.

Думата “косплей” идва от costume и play и се състои в това фенове да се преобличат като любимите си герои от филми, компютърни игри, манга или аниме, и да изиграват поведението им. За целта ентусиастите правят сами сценичните си дрехи, аксесоари и грим, което отнема месеци. На събитията, на които се изявяват, има ревюта и конкурси, на които те показват не само външно подобие на героя, но и актьорски способности.

Косплеят на фен събития вероятно възниква в Япония през 1978 г. От 1998 г. в Токио има и косплей кафенета, където сервитьорите са облечени като аниме герои. Феновете на явлението споделят, че се занимават с това, защото обичат вниманието и преобличането е забавно и защото обичат героите, които представят и фантастичния им свят, който искат да преживеят по-пълноценно. “Едно нещо е да говориш за това, колко обичаш Assassin’s creed, и нещо напълно различно е да тичаш наоколо, крещейки: “Вижте ме, аз съм асасин!”, разказват запалянковците.

Всъщност най-старият косплеър у нас е на 73 г. Това се случва, когато 7-годишно момиченце прави своя първи костюм и иска да го представи на събитие, на което обаче е твърде малка да се запише. Тогава дядо й става участник заедно с нея и излизат на сцената костюмирани.

В много от градовете има групи, които се занимават с косплей - в София, Пловдив, Бургас, Варна и др. У нас се зараждат и гейминг турнири като CS 1.5, World of Warcraft и др. На събитията, свързани с косплей, няма да видите само преоблечени фенове, но и може да участвате в конкурси за художници, гейм турнир, лекции за японската култура, сценки, в които косплеъри изиграват любимите си герои и измислят специален сюжет за това. На подобни събития има и работилници, където се майсторят различни предмети. Продават се и малки аксесоари, с които посетителите също да се костюмират.

 

Рицари в доспехи бродят из горите

Ако в тих неделен ден се разхождате в гората и срещнете... рицар в доспехи, вероятно не сънувате. Натъкнали сте се на хора, които са в разгара на ЛАРП събитие. От LARP (нагл. - Live Action Role Playing) е форма на ролева игра, нещо средно между настолна игра и театър, в която участниците се преобличат като герои от фантастичен свят, отиват на открито и се бият с дървени мечове и други безопасни оръжия. Има някакъв груб сценарий на приключението, а изходът от битките се решава не със зарчета, както в настолните игри, а в истински схватки. В този средновековен вариант на дуел няма публика и се набляга върху вживяването в определени сюжети. В България ЛАРП се играе от 2004 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл