Филмов уикенд с „Компромат“ и изящната Изабел Юпер

Плакат на “Компромат”

Прожекции в зала “Славейков”

Качественият трилър по действителни събития “Компромат” открива програмата на Френския институт “Светът такъв, какъвто е” с прожекция на 8 септември, 18:30 часа в зала “Славейков” в София. Режисьорът Жером Сал тук работи с имена като Жил Лелуш, Джоана Кулиг, Михаил Горевой и др.

Ето го и сюжета: “Матьо, общителен и всеотдаен дипломат, приема служба в Иркутск. Надява се, че промяната ще се отрази добре на семейството му и трудния брак. Матьо организира културни събития в подкрепа на творческото изразяване, но така се озовава в противоречие с местните власти. Обвинен в ужасно престъпление, скоро разбира, че някой е изфабрикувал дело с Федералната служба за сигурност на Русия. Арестуван, затворен и изолиран, Матьо няма към кого да се обърне: да се защити е невъзможно, а френските власти са безпомощни... изглежда няма друг избор, освен да бяга...”

А в събота, 9 септември, от 19:00 часа е време за “Обещания” на Томас Круитхоф с изящната звезда на европейското кино Изабел Юпер. Това е една история за кметица на градче от предградията на Париж, която води, заедно с шефа на кабинета си Язид, ожесточена битка, за спасяването на квартал Бернарден, затънал в мръсотия и завладян от “продавачи на сън”- незаконни наемодатели на необитаеми жилища. Това е последната є битка преди да предаде щафетата на следващите избори. Но отправената към Клеманс покана да заеме министерски пост поставя под въпрос всичките є планове. Ще успее ли да се раздели с града, да напусне близките си и да удържи на обещанията си?

Цялата програма с филми до началото на октомври е посветена на днешните реалности. Тези дръзки и своеобразни творби отправят реалистичен и нелицеприятен поглед върху заобикалящия ни свят (политически комбинации, икономическа нестабилност, международни заговори, насилие, природни бедствия, изчезване на животински видове), като едновременно ни подканват да вникнем в интимните реалности: скритите дълбоко в нас пороци - ревност, скъперничество, обсебване, пристрастяване... Програмата включва и две специални прожекции, на 16-ти септември, по повод Европейските дни на наследството с “Нотр дам” гори” на Жан-Жак Ано и, на 23-ти септември, филма “Атлантик бар” на Фани Молинс, избран в сътрудничество с Фестивала Sofia Documental за документално кино с фокус върху човешките права, чието четвърто издание ще се състои между 18-ти и 25-ти септември. Всички филми са със субтитри на български език.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино