Филмът „Моторът“ взе голямата награда в Албания

Режисьор и сценарист е Валентин Гошев, който играе и малка роля

В селекцията са били 170 ленти

„Моторът” на режисьора Валентин Гошев спечели награда за най-добър филм на деветото издание на международния кинофестивал в Шкодра, Албания. 1200 филма от 104 страни от 4 континента са изпратени за участие в конкурса, като в селекцията влизат 170.

Фестивалът Anifest Rozafa има просветителска задача да повиши интереса към киното в Албания и да подпомогне увеличаването на детската и младежка аудитория в бъдеще. Категориите са за пълнометражни игрални и документални филми, включени са също филми за деца на различни възрасти, студентски, както и такива, направени от деца.

„Моторът” разказва за любовен триъгълник между тийнейджъри и техните взаимоотношения на фона на събития от Втората световна война. Действието се развива в село Бараково. Славчо живее там, Вили е от немската военна част, а Евелина е евакуирана софиянка. Момчетата са приятели, но след пристигането на Евелина двамата се влюбват в нея, като първо единият, а след това другият има предимство спрямо съперника си.

„Историята е завладяваща, защото показва как приятелството може да просъществува въпреки годините, разстоянието, независимо от превратностите на историческите събития”, разказа пред „Труд” Валентин Гошев. Голяма част от случките във филма са действителни: „На моменти има художествено претворяване от моя страна – включил съм жена, която в оригиналната история липсва”. Освен режисьор, Гошев е и сценарист на филма. Помощ за реализирането на проекта получава от режисьора и сценарист Веселин Бранев, който е драматургичен консултант на сценария. Самият Бранев по време на Втората световна война е бил на годините на героите и разказва спомените си, използвани като идеи за развитието на персонажите във филма.

В „Моторът“ са вложени значителни средства за най-съвременна камера, костюми на героите, ретро автомобили. Финансова подкрепа за реализирането на проекта режосьорът получава от Националния филмов център, продуценти на филма са ARS Digital Studiо. Млади и амбициозни актьори са в главните роли във филма - Александра Радичева, Руди Евтимов и Димитър Ангелов. Не са професионални актьори, но именно заради тяхната непринуденост режисьорът ги избира. Редом с тях играят Ицко Финци, Михаил Мутафов, Филип Трифонов, Гергана Кофарджиева. Самият режисьор Валентин Гошев също влиза в роля и играе кмета на Бараково.

„Моторът” е вторият пълнометражен филм на Валентин Гошев след „Самотни сърца” от 2007 г. Той споделя, че режисурата и актьорството му нося т еднакво голямо удоволствие. Любовта му към киното се заражда още в ученическите му години, когато участва в театрален състав в родния си Благоевград. Завършва кинорежисура в НАТФИЗ в класа на професор Георги Дюлгеров. Сред по-известните филми, в които е участвал като актьор, са „Писмо до Америка”, „Турски гамбит”, „Шменти Капели: Легендата”, „Чужденецът”, „Домашен арест”. Гошев е един от режисьорите на телевизионния сериал „Забранена любов”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино