„Опенхаймер“ обра наградите „Златен глобус“

Снимки: ForumFilm

Историческият епос за създателя на атомната бомба спечели 5 водещи отличия

Много изненади, лоша вечер за “Барби” и Тейлър Суифт

Лоша вечер за “Барби” и Тейлър Суифт и няколко големи изненади - това е обобщението за наградите “Златен глобус”, които бяха обявени на пищна церемония в Бевърли хилс, с която Холивуд започна сезона на годишните награди и обърна гръб на миналогодишните стачки.

Летният хит - феминистката игрална версия на “Барби” от Грета Гъруиг водеше в номинациите за “Златен глобус”, но не спечели очакваните награди. В номинациите плътно го следваше “Опенхаймер” на Кристофър Нолан, който се оказа големият победител на вечерта. Историческият епос на Кристофър Нолан за бащата на атомната бомба доминира на церемонията и си тръгна с общо пет награди. Звездата от филма Килиън Мърфи спечели “Златен глобус” за най-добър актьор във филм - драма. “Бях в ръцете на режисьор визионер, на майстор”, заяви Мърфи, докато приемаше наградата си.

Самият Нолан бе удостоен с приза за най-добър режисьор.”Опенхаймер” е един от най-касовите хитове на 2023 година и спечели приза за най-добър филм - драма. Робърт Дауни младши, който играе професионалния съперник на главния герой в едноименния филм, спечели наградата за най-добър актьор в поддържаща роля.

“Барби” все пак взе и нововъведената категория за “Най-добро кинематографично и финансово постижение”, отличаваща продукции с най-добро представяне в бокс офиса. Там той се състезаваше с фаворити на публиката като “Пазители на галактиката 3”, “Мисията невъзможна 8”, “Джон Уик 4” и “Супер Марио Брос”. Продукцията на Грета Гъруиг спечели заслужено в тази категория, но въпреки това усещането беше, че това е утешителна награда за загубата на “Барби” във важните категории.

Не остана без награда и другата тежка суперпродукция в епоха - “Убийците на цветната луна” на ветерана Мартин Скорсезе, разказваща за експлоатацията на индианското племе осейдж, забогатяло от избликнал в земите му петрол. Лили Гладстоун стана носителка на “Златен глобус” за главна женска роля в драма.

Една от най-големите изненади на вечерта беше победителят в категорията за най-добър сценарий. Очакванията бяха, че “Барби” или “Опенхаймер” ще спечели приза, но той отиде при Жюстни Трие и Артър Харари за “Анатомия на едно падане”. Филмът спечели “Златна палма” в Кан и триумфира на Европейските филмови награди.

Миналата година беше много успешна за Тейлър Суифт. “Тайм” я обяви за “Човек на годината”, а “Билборд” и “Спотифай” - за най-слушан изпълнител за 2023 г. Очакванията бяха, че тя ще добави и “Златен глобус” към колекцията си от признания, но това не се случи.

В телевизионните категории доминира “Наследници”. Разказът за медиен магнат, напомнящ за Мърдок, и неговото дисфункционално семейство, спечели четири награди, включително за най-добър драматичен сериал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино