Филтри на комините монтират в София

10 устройства слагат утре в квартал „Красна поляна”

Отговорните държавни институции не допускат технологията, оправдават се с Брюксел

Електростатични филтри на комините ще бъдат монтирани утре на десет домакинства в столичния квартал “Красна поляна”. В няколко материала на “Труд” по темата, публикувани тази година, експерти бяха категорични, че именно тези устройства са най-лесно приложимата, ефикасна и бърза мярка за България в борбата срещу мръсния въздух.

В столицата вече има монтирано такова устройство в квартал “Драгалевци”. На този етап данните показват, че ефективността му в улавянето на фини прахови частици с индекс 10 (най-опасните за човешкото здраве – б.а), е над 85 процента. Сега с електростатични филтри ще се оборудват и къщи в “Красна поляна”, чийто домакинства се отопляват с печки на твърдо гориво – дърва и въглища.

В София предстои поставяне на електростатични устройства на още 20 къщи. Те ще са по европейския проект “Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух” (AIRTHINGS), който е финансиран по Програма “Балкани – Средиземно море” (2014 – 2020) на Европейския съюз. В проекта, освен София, участват и градове в Гърция и Кипър.

Още през септември пред “Труд” заместник-кметът на столицата с ресор екология Йоана Христова анонсира поставянето на филтрите.

Иновативната технология за улавяне на ФПЧ с индекс 10 се използва в редица европейски държави в борбата срещу мръсния въздух, като много голямо е нейното приложение в Германия.

Въпреки това институциите в България, отговарящи за чистотата на въздуха твърдят, че Брюксел отказва да финансира филтрите по Оперативна програма “Околна среда”, въпреки доказаната им ефективност. Вместо това предстои да се дадат 111 милиона лева за оборудване на хиляди домакинства у нас със скъпи печки на пелети, климатици или включването им към газопреносна или топлофикационна мрежа. Според редица експерти тези мерки няма да доведат до бързо справяне с фините прахови частици и българите още години наред ще дишат мръсен въздух.

Специалистите са категорични, че електростатичните филтри са най-добрият вариант за българската действителност. Устройствата “улавят” ФПЧ, като ефективността им е близо 90%. Монтажът им е бърз и лесен.

Основната теза на противниците на електростатичната технология е, че тя давала голям разход на ток. Но проверката на “Труд” показа, че такъв уред харчи 20 лева годишно.

Коментари

Задължително поле