Финансовият министър Владислав Горанов пред „Труд”: София е вторият аутсорсинг център на Световната банка

Снимка: Пламен Стоименов, архив

Разкриват се 300-400 работни места

Парламентът трябва да ратифицира Споразумението от Вашингтон

Вторият в света аутсорсинг център на Световната банка ще бъде у нас, а страната ни се открои сред държавите-кандидатки за разполагане на центъра поради стратегическото си местоположение, стабилната политическа и икономическа среда и наличието на висококвалифицирана работна ръка. Това заяви пред “Труд” финансовият министър Владислав Горанов, който подписа преди дни във Вашингтон Споразумение за предоставяне на подкрепа за установяването и функционирането на Офис на Световната банка за споделени услуги и други функции в София. Както е известно, първият подобен център в света извън седалището на Световната банка във Вашингтон, САЩ е открит в Индия – Ченай, щата Тамил Наду през 2001 година.

На днешното правителствено заседание бе прието решение, с което кабинетът предлага на парламента да ратифицира документа. Министърът на финансите подчерта, че за избора на София са повлияли още добрата инфраструктура и съотношение разходи-качество на живот, както други изисквания, оказващи съществено влияние за функционирането на подобен вид изнесени дейности на международната финансова институция. По думите на Владислав Горанов в следващите няколко години във втория в света аутсорсинг център на Световната банка ще бъдат разкрити 300-400 работни места.

От Министерски съвет уточниха, че в новата структура ще бъдат ангажирани голям брой компютърни специалисти и други висококвалифицирани и мотивирани експерти.

Изграждането на офиса на Световната банка в България ще се осъществява поетапно. Началната фаза се очаква да стартира още през месец юли 2019 тази година.

Отчита се, че установяването на структурата в София ще има положително влияние върху икономическата среда в страната – осигуряване на работни места за високотехнологични специалисти и надграждане на потенциал в сектори с висока добавена стойност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции