На 24 юли 2019 да почерпят

Том Харди – красавецът с грозните роли Британецът е една от знаменитостите на съвременното кино

Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Финландия пое лидерството За шест месеца ще председателства ЕС

Няма да раздават вратовръзки и шалове

Финландия пое ротационното председателство на ЕС от Румъния без много шум, докато европейските лидери се бяха събрали в Брюксел, опитвайки се да изберат кандидати за най-важните постове в евроинституциите.

Централна тема на шестмесечното финландско председателство ще бъде насърчаването на „глобалната лидерска роля на ЕС в действията за опазване на климата“.

Това означава и поемане на задължение до 2050 г. да бъде постигната климатична неутралност, заяви в реч във финландския парламент миналата седмица премиерът Анти Рине. Мотото на финландското председателство е „Устойчива Европа – устойчиво бъдеще“. Като част от усилията да бъде вярна на тази идея, Финландия реши да се откаже от подаръците, които прави председателството – като вратовръзки и шалове. Спестените 500 000 евро ще бъдат използвани, за да се компенсира въглеродният отпечатък от полетите, с които ще пристигат делегатите на европейските срещи във Финландия. „По време на финландското председателство не само ще чуем тревогите на младите хора, но и ще отговорим на тях“, написа Рине.
Над финландското европредседателство – както и над самия съюз – тегне предизвикателството с отложеното излизане на Великобритания от ЕС, насрочено за 31 октомври. Ако до 31 октомври не бъде постигнато разбирателство, Великобритания може да напусне ЕС без споразумение – вариант, който крие редица проблеми както за Обединеното кралство, така и за ЕС.

Финландия вероятно ще бъде склонна да обсъди „леко увеличаване“ на бюджета заради необходимостта да бъдат финансирани нови области като имиграционната политика, изследванията и развойната дейност, както и международните отношения, каза Тейя Тиликайнен, ръководител на Финландския институт за международни отношения. В програмата на председателството се казва, че ще продължат усилията „получаването на европейски фондове да бъде обвързано със зачитането на върховенството на закона“..

Миграцията е друга тема, по която Финландия има интерес да има напредък, въпреки безизходицата около Общата европейска система за убежище.
Откакто се присъедини към съюза през 1995 г., 5,5-милионната страна за трети път е председател на ЕС.

БТА, със съкращения

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.